dinsdag 24 maart 2015

L.A. Style - James Brown is dead

Hoewel ik niet veel van de beste man wist, was ik er toch vrij zeker van dat hij nog gewoon in leven was eind 1991. Maar de boodschap in het nummer van L.A. Style liet weinig aan duidelijkheid te wensen over: James Brown is dead!

Weinig mensen schenen zich er echter om te bekommeren. Sterker nog: het nummer ging als een speer: het bereikte de hoogste positie in de Nederlandse Top 40. En zelfs in het land van de Please! Please! Please! Man himself stond het nummer in de hitlijsten. Terwijl ík maar met die vraag bleef zitten! Maar… Geen woord erover in de krant, geen enkel item in het Journaal. En even googelen was er toen ook nog niet bij…

Toen vervolgens Holy Noise – met een jonge Paul Elstak – James Brown is still alive uitbracht, wist ik het niet meer. Was Mr. Dynamite nu dood of niet? Het werd er niet helderder op toen Traumatic Stress ook nog eens kwam met de hit Who the fuck is James Brown? Had ik dan al die tijd lopen hallucineren? Had The Godfather of Soul überhaupt nooit bestaan?

Mijn vragen zijn destijds onbeantwoord gebleven. Maar het verhaal gaat dat de makers van James Brown is dead! op de songtitel kwamen door een verwarde man in een discotheek die dat tegen iedereen riep. Wat The Hardest Working Man in Showbizz zelf van de discussie rondom zijn dood vond, vertelt het verhaal niet. Het duurde echter nog tot 2006 voordat de profetie zou uitkomen. Op Eerste Kerstdag van dat jaar overleed hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten