dinsdag 31 maart 2015

Tinman - Eighteen strings

Het was revolutionair… Tot dan toe zelfs ondenkbaar. Maar Tinman had in 1994 de primeur. Een combinatie van twee muziekstijlen die nog nooit eerder verenigd werden in één plaat: house en hardrock. Uniek!

Hoewel, uniek? Boze tongen beweerden dat de gitaarsample in ‘Eighteen strings’ gejat was van Nirvana’s ‘Smells like teen spirit’. En dat was pijnlijk zo vlak na de zelf verkozen dood van Kurt Cobain. Paul Dakeyne, de man achter Tinman, beweerde echter bij hoog en bij laag er van plagiaat geen sprake was. Hij had het zelf gecomponeerd. Oordeelt u zelf!

Tot een rechtszaak is het in ieder geval nooit gekomen. Wellicht dat het ermee te maken had dat Nirvana zelf ook ooit het onderwerp was van een plagiaatprocedure. Killing Joke klaagde de grunge-band aan omdat zij vonden dat de gitaarriff van ‘Come as you are’ wel erg veel leek op hun single ‘Eighties’. Terwijl die weer verdacht veel weg had van ‘Life goes on’ van The Damned.

Ach ja… Good artists copy, great artists steal. En Tinman bevindt zich nu in een illuster rijtje met onder meer The Beach Boys, The Doors, Madonna, Coldplay, Nirvana dus en kort geleden sloot ook Pharrell Williams hierbij aan. Alleen in tegenstelling tot zijn plagiaatgenoten hebben we na de eerste hit van Tinman niets meer van de goede man gehoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten