dinsdag 14 april 2015

Cowboyhouse: The Grid / 2 Cowboys

Yee-haa!!! Halverwege de jaren ’90 stak er een nieuwe rage de kop op. Het was de ‘cowboyhouse’. Iedereen kent waarschijnlijk nog wél de Rednex die zelfs een nummer één-hit scoorden met ‘Cotton Eye Joe’. Maar in hun sporen volgden twee andere, inmiddels vergeten cowboyhits: ‘Swamp thing’ van The Grid en ‘Everybody gonfi gon’ van 2 Cowboys.

The Grid was er als eerste. En ik, trendgevoelig als ik tóen al was, herkende het direct: hier werd muziekgeschiedenis geschreven! De vrolijke banjo, de fijne technobeat… Hier konden we nog jaren mee vooruit! Ik schafte het singletje dan ook direct aan. En al snel volgde de rest van Nederland. Binnen no-time stond het nummer in de top 10.


‘Everybody gonfi gon’ enterde als laatste van de drie de Top 40. Met hun vrolijke bewerking van de cult-hit ‘Yakkety sax’, bekend van de slapstick in de vroegste jaren van de vorige eeuw, wisten zij de vijfde plaats te bereiken.


Een verdere invasie van de cowboyhouse bleef gek genoeg uit. Alleen de Rednex wisten nog te scoren met ‘Old pop in an oak’. Maar toen zij daarna met de ballad (!) ‘Wish you were here’ kwamen, die later zelfs nota bene op een Knuffelrock-CD zou verschijnen, draaiden zij het genre definitief de nek om.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten