dinsdag 21 april 2015

Jackyl - The Lumberjack

Het was op een weekendje met vrienden in Amsterdam dat ik opeens aan dit nummer moest denken. Toen ik midden in de nacht wakker werd in de gedeelde hotelkamer, leek ik beland in een concert van de hardrockband Jackyl, die net live de hit ‘The Lumberjack’ ten gehore bracht.

In dit nummer uit 1993 bespeelde de zanger wel een heel apart muziekinstrument: de kettingzaag. Nou, zijn solo werd daar, in die hotelkamer, tweestemmig nagespeeld. Alleen wisten deze twee artiesten van geen ophouden. Het leverde mij uiteindelijk een gebroken nacht op.

Jackyl leverde het veel méér op. Het opmerkelijke nummer belandde wereldwijd hoog in de hitlijsten. Het betekende de kickstart voor de band die nog steeds alive and kicking is. Ook deze zomer zijn ze weer regelmatig te zien op festivals. Met als hoogtepunt van de show: het met de kettingzaag doormidden zagen van een houten krukje. Die ouwe boeven!

Voor een concert van de band zal je echter wel naar de Verenigde Staten moeten. Of je moet genoegen nemen met hun foto in het Guinness Book of Records. Ze hebben namelijk twee records op hun naam staan: de meeste optredens op één dag (21 x één uur) én ze presteerden het om 100 concerten op 50 achtereenvolgende dagen te geven... Dat zijn een hoop krukjes!

In Nederland hebben ze dit aantal optredens niet gehaald. Na 8 weken verdwenen ze weer uit de Top 40. En ondanks de vele albums die zij daarna nog uitbrachten hebben wij in Nederland niets meer van hen vernomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten