dinsdag 12 mei 2015

Booming Support - Rode schoentjes

De zoetgevooisde stem, die ik herkende uit mijn jeugd, sprak mij lieflijk toe: “In een winkel vol met schoenen stonden eens een paar rode schoentjes… balschoentjes.” Ik droomde weg… Naar mijn jongste jaren. Ik zag die LP-hoes met die papegaai met die microfoon en die koptelefoon weer exact voor me.

“Ze hielden zo van dansen, die twee schoentjes, dat ze zich nauwelijks stil konden houden in de schoenenwinkel.” Wauw! Al was ik 11, mijn hele jeugd schoot aan me voorbij. “Als ze maar dáchten dat ze ergens muziek hoorden bewogen ze zich sierlijk op de maat van die muziek…”

BAM! In één keer werd ik weer terug 1992 ingeslingerd. De stevige beat, de rauwe techno sample. Het was Booming Support met ‘De Rode Schoentjes’. Een gelegenheidsproject van onder andere Ronald Molendijk. Een van dé dj’s van dat moment. Het nummer, oorspronkelijk opgenomen als een gimmick, werd een onverwachts grote hit en heeft inmiddels de status van houseklassieker.

En zoals in die tijd gebruikelijk kreeg het nummer vrijwel direct navolging. Eerst waren er de Feetlickers met ‘De stukgedanste schoentjes’ met een werkelijk fantastische clip. Daarna volgde Dingetje met 'Kaplaarzen'. Met daarin die ene grap die ik pas zou begrijpen toen ik een auto van de zaak kreeg: ‘Heeft u ook lieslaarzen?’ ‘Nee, ik verkóóp alleen laarzen’.

‘Kaplaarzen’ was bijna net zo succesvol als het origineel en betekende voor Dingetje, die al sinds 1977 regelmatig scoorde met parodieën op Top 40-hits, opnieuw een hit. Hij zou later nog een paar keer terugkeren in de vaderlandse hitparade. Voor Booming Support bleef het bij dat ene succesnummer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten