dinsdag 30 juni 2015

Erik Hulzebosch - Hulzebosch Hulzebosch

Omdat Nederland aan de vooravond staat van misschien wel de allerwarmste week ooit, breng ik jullie graag wat verkoeling. Ik neem jullie mee naar de winter van 1997. Het is 2 januari en om 11.17 spreekt de voorzitter van de Vereniging der Friesche Elfsteden de magische woorden: It giet oan.

Plotseling was heel Nederland in rep en roer. Het was al elf jaar niet meer voorgekomen dat er een Elfstedentocht werd gehouden en de – toen nog – NOS pakte dan ook groots uit: maar liefst 400 man werden er in allerijl opgetrommeld om de Tocht der Tochten zo goed mogelijk in beeld te brengen. En zo zag het ganse land hoe Henk Angenent in een ultieme sprint zijn schaats net iets eerder over de finishlijn drukte dan Erik Hulzebosch.

“Ik hoop eigenlijk maar ien ding: dat dit plaaddie hoger eindigt dan ik in m’n Elfstedentocht,” waren dan ook de afsluitende woorden van de hit die Erik Hulzebosch niet gek veel later scoorde met ‘Hulzebosch Hulzebosch’. Maar helaas… ook op dit vlak moest hij het afleggen tegen de concurrentie. Geen eerste plaats, zelfs niet eens op het podium. Een ‘schamele’ 15de plaats in de Top 40 bleek het hoogst haalbare.

De schaatser zal er geen moment wakker van hebben gelegen. Anders dan zijn mediaschuwe tegenstrever, die zich na zijn overwinningsinterview vrijwel direct weer terugtrok tussen de spruiten, was Erik Hulzebosch niet weg te slaan van radio en TV. En hij bezocht discotheek na discotheek om ook het uitgaanspubliek te vermaken met ‘Hulzebosch Hulzebosch’ en diens opvolger ‘Ik vin oe seksie’.

Maar in 2007 was het dan eindelijk zo ver. Erik Hulzebosch behaalde tóch nog zijn eerste plaats. Natuurlijk, in de tussentijd had hij nog wel wat overwinninkjes op het ijs behaald, zoals een NK Marathon. Maar dat viel allemaal in het niet bij het winnen van het SBS 6-programma So you wanna be a popstar. Met een minimaal verschil versloeg hij in de finale opponent Sascha Visser en knalde hij opnieuw de Top 40 binnen. Dit keer met zijn single ‘Extase’. Hij zou daarna nog één keer in de nationale hitparade terecht komen met ‘Geloof me’ (geen video beschikbaar) maar daarna was het gedaan met de muzikale carrière van de schaatser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten