dinsdag 16 juni 2015

T-Birds - Birds dance

Begin jaren ’90 kon je werkelijk alles zonder enige gêne op house zetten en ongestraft op plaat uitbrengen. En zo kon het gebeuren dat de T-Birds in 1992 een oude hit uit 1980 opduikelden en het nummer een early 90’s-make-over gaven.

Een nummer trouwens dat destijds écht niet ongemerkt voorbij was gegaan. Wereldwijd werden er maar liefst 35 miljoen platen van verkocht. Er zijn daarna nog zo’n 370 versies van gemaakt en eentje daarvan schopte het zelfs tot ‘meest irritante liedje allertijden’ in Groot Brittannië. Wereldwijde faam dus voor de Electronica’s: drie accordeonisten die normaal gesproken optraden voor een handjevol toehoorders in het plaatselijke café van St. Willebrord. Een klein dorpje in het westen van Brabant.

Maar nog steeds komt hun Vogeltjesdans nog wel eens voorbij tijdens carnaval of tijdens een bruiloft. Een nummer waarbij ook de mensen die kampen met een volledige afwezigheid van dancing skills, opeens een ernstige drang voelen om de dansvloer te betreden. Om vervolgens, zonder enige vorm van schaamte en meestal geholpen door enkele alcoholische versnaperingen, te laten zien dat zij deze dansvorm tot in de puntjes beheersen. Een avontuur dat meestal eindigt waar het begint: gedesillusioneerd op een stoel náást die dansvloer.

Voor de T-Birds was de evergreen-status overigens niet weggelegd. Hun hoogste positie in de Nederlandse Top 40 was 30. Er kwam nog wel een opvolger waarbij zij nog dieper in de platenkast doken en de Radetzkymars van Johan Strauss van een beat voorzagen. Verder dan de tipparade kwam dat nummer helaas voor hen niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten