dinsdag 21 juli 2015

Cher with Beavis & Butt-head - I got you babe

Ze waren oerdom, deden niet veel anders dan op de bank hangen en grinniken, scholden elkaar uit en eenmaal van de bank af vielen ze mensen lastig, in het bijzonder de meisjes die ze tegen kwamen. Hun favoriete hobby was het becommentariëren van videoclips. En daar sprak een duidelijke voorkeur uit. Al het andere werd afgeserveerd. Hun filmpjes op MTV waren een rage en sommige van de bands die door Beavis & Butt-head tot de grond toe werden afgebrand verkochten nadien geen enkele plaat meer.

En natuurlijk zorgde zo’n onaangepast koppel voor de nodige controverse. Meerdere keren werd beweerd dat een van hun filmpjes de oorzaak was van een tragische gebeurtenis. Zo stierf een 2-jarig kind toen haar broertje van 5 de ouderlijke woonwagen met een aansteker in brand stak. Een baby van 8 maanden kwam om toen een 18-jarige jongen een bowlingbal van een viaduct af gooide. Beide acties waren te zien geweest in een aflevering van Beavis & Butt-head. De veroorzakers bleken echter in allebei de gevallen geen kabel-tv te hebben.

Hun populariteit groeide ondanks – of misschien wel dankzíj – deze voorvallen. Al snel volgde in 1993 hun eigen muzikale bijdrage aan de popgeschiedenis. Ze brachten een CD uit genaamd ‘The Beavis & Butt-head Experience’. Het album bevatte vooral tracks uit hún favoriete genre: hardrock en heavy metal, met grote namen als Nirvana, Megadeth, Anthrax en Red Hot Chili Peppers, met tussendoor sketches van de twee. Zelf deden ze ook een muzikale duit in het zakje in een duet met Cher waarin zij de plaats innamen van haar ex Sonny Bono.

En hoewel de hardrock- en metalpopulatie de compilatie links liet liggen – de tracks op de CD vonden zij toch vooral afdankertjes van de genoemde bands – deed het album het bij de Top 40 liefhebbers goed. De single I got you babe schopte het daarnaast tot de 9de plaats in de vaderlandse hitparade.

Het succes duurde voort. In 1996 kwam er zelfs een film: Beavis & Butt-head do America. Uiteindelijk zou het duo tot eind 1997 op de buis blijven. In 2011 probeerde bedenker Mike Judge ze een comeback te laten maken, maar dat mislukte door tegenvallende kijkcijfers. En nog steeds heeft de producent ideeën om ze nog een keer te laten terugkomen. Tot op heden heeft hij hier echter geen opvolging aan gegeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten