vrijdag 3 juli 2015

De platenkast van mijn vader - Brainbox - Summertime

Tja, daar sta je dan, in het jaar 1929. En meteen een dilemma! Daal ik verder af om de parels uit de klassieke muziek voor het voetlicht te brengen, zoals het vioolconcert van Beethoven, of gedeeltes uit de Matthäus Passion van Bach? Of toch maar de trap omhoog naar de wat meer eigentijdse muziek? 
Ik besloot tot een compromis; de opera Porgy en Bess, slechts 6 treetjes hoger. Weliswaar geen klassieke muziek in de meest letterlijke zin van het woord, maar onder de klassieken zal deze opera zeker niet misstaan! Sterker nog, het openingsnummer Summertime, oorspronkelijk een slaapliedje, is een klassieker in optima forma, niet in het minst dankzij de meer dan 4000! covers die ervan zijn gemaakt. 
Ik beperk me tot de versie die mij het meest aanspreekt, maar ben daardoor wel verplicht nóg een heel eind de trap op te stommelen. Met in de ene hand de kandelaar en in de andere hand de papieren versie van de top 2000 nestel ik me uiteindelijk op de juiste tree, het jaar 1969. Nog nahijgend blader ik tot het jaar 2014. Warempel hij staat er nog steeds in! Plaats 814. Voorzichtig tastend tussen de her en der verspreid liggende singles vis ik uiteindelijk de juiste plaat op: Summertime van Brainbox.
Luister en huiver, ondanks de hitte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten