vrijdag 31 juli 2015

Technohead - Happy birthday

De opkomst van de happy hardcore in Nederland bleef niet onopgemerkt in de ons omringende landen. Het Britse stel Lee Newman en Michael Wells verhuisde er zelfs speciaal voor naar Amsterdam. Ze hadden in hun eigen land op dat moment al redelijk succes gehad als het electroduo Greater Than One. Hun grootste hit daar was 'Tricky Disco' geweest.

Maar toen Flamman & Abraxas met hun eerste happy hardcore-single aan de haal gingen, stonden zij als Technohead opeens op de eerste plaats in 12 verschillende landen. ‘I wanna be a hippy’ was een enorm succes. Een succes, dat helaas slechts één helft van het echtpaar mee mocht maken. Lee Newman overleed namelijk op 4 augustus 1995 aan huidkanker.

Toch kwam er een tweede single uit, met de naam ‘Headsex’. Het was de titelsong van het album. Een nummer waarbij de Britten zich duidelijk hadden laten inspireren door een typisch Amsterdams fenomeen. Het was een ode aan het draaiorgel. En hoewel ík de poging kon waarderen, liet Nederland het liedje volledig links liggen.

Een volgende single kon op iets meer bijval rekenen. Happy Birthday haalde nét de Top 40. Toch is het een van mijn persoonlijke favorieten in het genre. Want als we het over happy hardcore hebben dan was dit nummer toch wel de definitie. De derde plaat van Technohead was namelijk van een ongekende vrolijkheid. Een plaat die je verjaardag gegarandeerd opfleurt als je hem opzet. En anders dan bij de voorganger zagen we in de bijbehorende clip weer drie oude bekenden terug: het waren de Party Animals met hun kale koppen en hun rode Mokum-shirtjes, die we bij ‘I wanna be a hippy’ nog met opblaashamers achter hippie Paul hadden aan zien rennen.

Technohead probeerde het daarna nog één keer met 'Banana-na-na'. Maar ook met dit liedje wist de act het succes van hun debuutsingle niet meer te evenaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten