dinsdag 11 augustus 2015

Postmen m.m.v. Def Rhymz - De Bom

In 1999 veroverde een op zijn zachtst gezegd opmerkelijke verschijning de vaderlandse hitparades. De teksten waren veel te plat, de bijbehorende moves veel te ranzig en met de man zelf leek geen fatsoenlijk gesprek gevoerd te kunnen worden. Het was werkelijk waar in alle opzichten fout. Maar Nederland sloot rapper Def Rhymz in de armen en zijn hit ‘Doekoe’ steeg door naar de hoogste positie in de hitlijsten.

En ook onze plaatselijke discotheek boekte hem voor een optreden. En zo gebeurde het dat wij op een zaterdagavond, opeengepakt als sardientjes in blik, vanaf de dansvloer naar het geïmproviseerde podium stonden te kijken en de bijzondere performance van de artiest aanschouwden. Conclusie van de avond: de man is écht gek. Hij schudde en schuurde met zijn kont als was hij een nymfomane bubbling-danseres, klauterde in palen, sprong op de bar en schreeuwde af en toe iets dat op zijn bekende hit leek. Maar we hadden een topavond!

Met dat optreden in het achterhoofd was het echter moeilijk om serieus naar de opvolger te luisteren. Maar die vond ik eigenlijk…. Best wel goed. Wellicht dat dat ook kwam omdat het nummer toch een tandje minder Rhymz bevatte. Hij was namelijk de samenwerking aangegaan met Postmen en met elkaar hadden ze de Doe Maar-klassieker ‘De Bom’ bewerkt tot een heerlijk vrolijke reggae/hiphop-plaat. De single zou uiteindelijk de 3de plaats bereiken in de Nederlandse Top 40.

Van de politieke boodschap die in de oorspronkelijke versie zat bleef niet zo heel veel over. Maar dat was ook niet erg, want spanningen tussen het westen en Rusland, dat was zóóóó jaren tachtig. Kleine kans dat dát ooit nog eens een keer voor zou gaan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten