dinsdag 15 september 2015

Alien Ant Farm - Smooth criminal

Normaal gesproken betekende het als band je doodvonnis: een nummer coveren van Michael Jackson en het vervolgens op single uitbrengen. De populariteit van The King of Pop was toen, en is nog steeds immens. Grote bands waagden zich er niet aan en als jij als beginnende band het in je hoofd haalde om ook maar te probéren met een bewerking van een van Zijn hits geld te verdienen, maakten de critici gehakt van je. De kans dat je het niveau wist te evenaren was namelijk nagenoeg nihil, laat staan dat je het zou kunnen overtreffen.

De enige nog een beetje geaccepteerde manier was het nummer volledig uit zijn context rukken. En dat was precies wat Alien Ant Farm deed. Zij veranderden het opzwepende dansnummer ‘Smooth Criminal’ in 2001 in een ruige rockplaat. Een schot in de roos: het werd een wereldwijd succes.

Als parodie was het zeker niet bedoeld, want de zanger van Alien Ant Farm was een groot bewonderaar van Wacko Jacko. De clip was ook doorspekt met  verwijzingen naar de roemruchte popartiest: de voor ‘Smooth criminal’ kenmerkende anti-gravity lean en de oplichtende tegels uit ‘Billie Jean’, maar ook chimpansee Bubbles (inclusief luier) gaf acte de présence in de clip.

De cover betekende de doorbraak voor Alien Ant Farm. Een band, die zijn naam dankte aan het idee van hun gitarist over aliens en de aarde: "Wouldn't it be cool if the human species were placed on earth and cultivated by alien intelligence? Kind of like what a kid does with an ant farm." Een band ook, die overigens helemáál geen last had van sterallures. Hun debuutalbum kreeg de naam ‘Greatest Hits’. En hun tweede album heette ‘ANThology’, naar de bloemlezing van niet eerder uitgebrachte nummers van The Beatles, die enkele jaren eerder was uitgebracht.

Hoewel de band daarna met name in de Angelsaksische landen nog wél hits scoorde, was ‘Smooth criminal’ in Nederland uiteindelijk hun enige succes. De opvolger ‘Movies’ haalde ondanks de grappige clip de vaderlandse hitparade niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten