dinsdag 8 september 2015

Charly Lownoise & Mental Theo - The bird

Het was een vreemde gewaarwording in 1995. Ik zou toch zweren dat ik die week ervoor al de nieuwe van Charly Lownoise & Mental Theo had gehoord. Maar nu opeens, een week later, kondigde Top 40-presentator Erik de Zwart wederom een nieuwe single van het happy hardcore-duo aan.

Ik pakte het Top 40-blaadje erbij. Hoe kon ik dít nou gemist hebben? Ik, Charly & Theo-fan vanaf het moment dat hun eerste single Live at London nét niet de Top 40 haalde, had niet opgemerkt dat er naast ‘Together in Wonderland’ nóg een single was uitgebracht? Het nummer klonk ook heel anders dan wat ik van hen kende. Een op zijn minst vréémd begin, weinig melodie, geen ‘happy’ vocalen en een bizar einde. Klopte het überhaupt wel?

Het bleek echt te kloppen. Het vorige platenlabel van de heren had namelijk besloten dat het ook wel een graantje wilde meepikken van het gigantische succes dat het duo na 'Wonderfull days' had. Ze vonden nog een oud singletje en brachten dat in een remix uit.

Een remix was ook wel nodig, want de eerder uitgebrachte versie stamde uit hun early hardcore-periode en was zeker niet geschikt voor de vaderlandse hitparades. Maar deze remix deed het niet onaardig. Een top 10-notering zat er niet in maar het nummer bereikte een verdienstelijke 14de plaats.

The Bird was een bewerking van het rare nummer waarmee surfband The Trashmen in 1963 een hit scoorde in de Angelsaksische landen. The Trashmen hadden daarvoor op hun beurt weer leentje buur gespeeld bij The Rivingtons. The Trashmen voegde twee nummers van hen samen tot ‘Surfin’ bird’.

Een nummer dat overigens ook de kickstart betekende voor de carrière van een bekende Nederlandse komiek. Als 17-jarige bandparodist plakte André van Duin allerlei liedjes en citaten achter elkaar om zijn act uiteindelijk af te sluiten met… Surfin’ bird. En de rest is geschiedenis…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten