dinsdag 1 september 2015

TNN - La Cucamarcha


Waar het nummer in 1994 opeens vandaan kwam? Ik wist het in ieder geval niet. Het melodietje kwam me echter wel heel erg bekend voor… maar ik kon het niet thuisbrengen! Totdat er een opgeschoten jongere in een veel te glimmende auto langs reed en op de claxon ramde.

De timing van TNN met ‘La Cucamarcha’ was in ieder geval perfect. De zomer stond op het punt van beginnen en ja… het was Spaanstalig en makkelijk mee te lala’en, dus het was voorbestemd om dé zomerhit van dat jaar te worden. Prompt werd het liedje dan ook gebombardeerd tot alarmschijf en de single steeg  door naar de 3de plaats in de Top 40.

Een liedje over een kakkerlak (‘cucaracha’) met een rijke historie. Het had al veel meegemaakt: het verjagen van de Moren uit Spanje door het illustere koningskoppel Ferdinand en Isabella in 1492, diverse burgeroorlogen in datzelfde land en de Mexicaanse revolutie in 1910. En dan nu de strijd om de hoogste positie in de Nederlandse hitparade. Een strijd die het overigens niet wist te winnen. Het moest All-4-One en Wet Wet Wet voor laten gaan.

En daarna zakte het nummer weer langzaam af naar de vergetelheid. TNN bracht nog wel een opvolger uit, ‘Ay Ay Cielito’ die nog een klein beetje zomer bracht in de winter die daarop volgde, maar echt een hit werd het niet. En tegenwoordig gaat alleen nog in stadion De Galgenwaard het hart sneller kloppen bij het horen van ‘La Cucamarcha’. Want scoort de plaatselijke FC een doelpunt, knalt steevast dit nummer door de speakers (vanaf 1.05).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten