dinsdag 27 oktober 2015

Prodigy - Smack my bitch up

Het was zo’n video die alleen maar na 23.00 uitgezonden mocht worden. Zo’n clip die in het preutse Amerika en in het nog preutsere Engeland direct van de televisie verbannen werd. En het was niet alleen de titel die voor zoveel controverse zorgde.

Nee, de titel ‘Smack my bitch up’ sprák al niet bepaald van vredelievendheid of van respect voor de vrouw, maar de clip ging nog even een stukje verder. The Prodigy zoog ons door de ogen van de hoofdpersoon mee in de donkere kant van het uitgaansleven van Londen, Engeland. Flinke glazen drank, een snuifje cocaïne, nog meer drank, hier en daar een aanrandinkje en en passant een paar rake klappen uitdelen. Een dolle boel… Nog een stevige vrijpartij met een stripper en dan… het verrassende einde.

En ja… Gegarandeerd dat je dan in die tijd een hit te pakken had op MTV. Het nummer werd zo massaal aangevraagd dat de Engelse muziekzender zwichtte: ondanks de ban begonnen ze de clip toch weer uit te zenden, maar dan wel voorafgegaan door een MTV news warning. Het had geen invloed op de populariteit van de clip. The Prodigy won er zelfs nog twee MTV Music Video Awards mee.

In de ranglijsten deed het nummer het lang niet zo goed. Slechts vier weken stond de single in ons eigen land in de Top 40 met als hoogste positie plaats 17. Maar het liet wel een duidelijke voetafdruk achter in de muziekgeschiedenis.

Het was het laatste échte succes van The Prodigy. Nog één nummer bereikte daarna de nationale hitlijst maar na twee weken hekken sluiten hield de plaat het voor gezien. Maar… afgelopen jaar waren ze voor het eerst te horen in de Top 2000. Niet met dit nummer, maar met hun grootste hit Firestarter (#901) en het nummer dat hun doorbraak betekende: Out of space (#1433).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten