dinsdag 24 november 2015

Chumbawamba - Tubthumping

Telkens als ik het nummer hoor ben ik direct weer helemaal terug op de zolderkamer van mijn ouders, achter de computer met – jawel – een heus kleurenscherm, rammend op de pijltjes van mijn toetsenbord World Cup ’98 aan het spelen.

En elke keer na de wedstrijd werd weer dat ene nummer ingezet: Tubthumping van Chumbawamba. Het was lekker energiek en gaf je de perfecte boost voor de volgende match. En zo speelde ik bijna dagelijks de trauma’s van de WK’s van 1974 en 1978 van ons af. Maar op het échte WK deed Oranje het ook niet slecht: het werd vierde. Met de gouden generatie op het veld werd het in de halve finale uitgeschakeld door Brazilië na… penalty’s. En vervolgens verloor het Nederlands Elftal in de troostfinale van het verrassende Kroatië.

Tubthumping was toen overigens allang uit de hitparades verdwenen. Het bereikte zijn hoogste positie in de Nederlandse Top 40 in de herfst van 1997 toen ons land zich eigenlijk nog maar net geplaatst had voor de eindronde in Frankrijk. Het liedje haalde top 10.

Het zou de enige hit van Chumbawamba blijven in Nederland. De band was muzikaal verder weinig succesvol. Wel liet de formatie zich in de Angelsaksische landen nog regelmatig gelden op activistisch gebied. Zo ontvingen ze $ 70.000 van General Motors voor het gebruik van een deel van een van hun nummers in een commercial en doneerden dat vervolgens aan twee actiegroepen die bezig waren met een lawsuit tégen General Motors. Maar ook de Britse premier Tony Blair en Queen Elizabeth waren niet veilig. In liedjes die de band gratis aan al hun fans verstrekte werden deze twee vooraanstaande Engelsen met de grond gelijk gemaakt.


En die naam? Chumbawamba? De bandleden deden er alles aan om te voorkomen dat daar duidelijkheid over kwam. Ze gaven door de tijd veel verschillende lezingen. Bijvoorbeeld dat het een woord was dat een chimpansee in een experiment met typemachines had getypt, of dat het geleend was van de naam van de mascotte van de voetbalclub Walford Town. Een vereniging die nooit bestaan heeft, behalve dan in de soap East Enders. Maar volgens hun eigen FAQ betekende het eigenlijk niks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten