dinsdag 29 december 2015

Prince - 1999


Het werd 1999 en iedereen was in de ban van de… millennium bug. En dat allemaal vanwege de schraperige computermakers die in plaats van 4 cijfers, maar 2 cijfers gebruikten om het jaar aan te duiden. Een kostenoverweging. Maar wel één met mogelijk gigantische consequenties. Computers zouden bij de overgang naar het magische jaar 2000 namelijk denken dat het 1 januari 1900 zou zijn, met alle gevolgen van dien.

Ze zouden dan stil vallen of op hol slaan en bijvoorbeeld financiële markten konden zomaar crashen. Beveiligingssystemen zouden haperen en er zouden massale plunderingen uitbreken. Dat alles resulterend in een diepe, wereldwijde crisis die uiteindelijk honderden miljarden zou gaan kosten. Stel je de apocalyptische toestanden maar eens voor: paarse luchten, rennende mensen overal. Rennend… om maar te ontkomen aan die vernietiging.

Precies hoe superster Prince het voorspelde. Het was 1982 toen de kleine grote popster al zong dat het helemaal mis zou gaan. Er werd niet geluisterd. Het nummer haalde niet eens de vaderlandse hitparade. Na het succes van Little Red Corvette werd daarom nogmaals geprobeerd de wereld te alarmeren. Dit keer sloeg de onheilsprofetie wat beter aan. Het bereikte de 13de plaats in de Nederlandse Top 40.

Maar goed… de wereld feestte door. Prince voorop. Want als de wereld dan toch zou vergaan, kon je er tot die tijd maar beter een feestje van maken. Begin 1999 werd nog één poging gedaan om het volk te waarschuwen. Opnieuw drong Prince de Top 40 binnen met het nummer.

Hoewel… Prince… Al sinds 1994 was Prince namelijk Prince niet meer. De rechten van zijn artiestennaam lagen op dat moment nog bij zijn oude platenmaatschappij en hij mocht die dan ook niet meer gebruiken. Hij koos daarom voor een onuitspreekbaar symbool als naam. De radio-dj’s, die tóch zijn platen moesten afkondigen, kozen daarom voor ‘The Symbol’, of, later voor ‘The artist formally known as Prince’ (TAFKAP).

1999 werd in het begin van het bewuste jaar opnieuw een bescheiden hit in Nederland. En later dat jaar, op Oudjaarsdag, terwijl de artiest zelf op het podium rondsprong tijdens zijn millenniumwisselingsconcert Rave Un2 the year 2000, hield de wereldbevolking zijn adem in. En  er gebeurde… niets. Ja… Eén ding. Vanaf dat moment heette Prince weer gewoon Prince. Want vanaf 31 december 1999 had hij de rechten van zijn eigen muziek weer terug.

P.S.: een ietwat bijzondere video maar de enige met de muziek van 1999. Prince stelt zijn video's niet beschikbaar op Youtube.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten