dinsdag 8 december 2015

Rotterdam Termination Source - Poing

Begin jaren ’90 werd er druk gepionierd in die nieuwe muziekstijl die ‘house’ werd genoemd. Er werd van alles uitgeprobeerd en dat zorgde ervoor dat de vreemdste creaties de vaderlandse hitlijsten opsierden. Een van die creaties was Poing van Rotterdam Termination Source.

Het idee was eenvoudig en de twee producers hadden er dan ook niet veel tijd voor nodig. Ze zetten 513 poings achter elkaar en vergezelden dat van een – voor die tijd zeker – stevige beat. Ze brachten het in 1992 uit op vinyl en scoorden een enorme hit. De track, verguisd door de ene helft van Nederland en geliefd bij de andere helft, bracht het tot een tweede plaats in de Nederlandse Top 40.

Het was het eerste plaatje dat werd uitgebracht op het allereerste hardcorelabel ter wereld, Rotterdam Records. Een label dat was opgericht door niemand minder dan DJ Paul Elstak. Hij plaveide daarmee de weg voor wat later de gabberhouse zou heten.

Rond de Kerst van het jaar erop bracht Rotterdam Termination Source een tweede single uit: Merry X-mess. Een gezellig kerstnummer waar veel elementen uit die heerlijke tijd in terug kwamen. En vooruit… ook een beat… Tot de Top 40 wist het plaatje het echter niet te schoppen. En naar ik mij heb laten vertellen heeft het zelfs nooit de Sky Radio Christmas Top 5000 gehaald.

In 2007 werd er nog eenmaal een poging gedaan om de hitlijsten te bereiken. Meeliftend op de hype die jumpstyle heette werd Poing 2007 uitgebracht onder het weinig verrassende 'pseudoniem' RTS. Wellicht maar goed ook want het nummer kon geen potten breken en de generatie die opgegroeid was met Poing verafschuwde deze übercommerciële versie die uiteindelijk dus niet echt commercieel bleek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten