dinsdag 12 januari 2016

New Kids on the Block - Step by step

Het idee om een paar knappe jongens bij elkaar te zetten die ook nog eens keertje én een moppie kunnen zingen én nog de nodige dancing skills bezaten, was iets dat in de nineties een enorme vlucht nam. In dat decennium schoten de boybands als paddenstoelen uit de grond. Maar voor de fans die eind jaren ’80, begin jaren ’90 al huilend voor het podium van de New Kids on the Block stonden was er natuurlijk maar één band.

Het vijftal stond al in 1984 voor het eerst op de planken. Toen waren het overigens nog lang geen hartenbrekers. Het was vooral de manager die zijn hoofd brak over hoe hij hun platen aan de man moest brengen. Het debuutalbum faalde namelijk jammerlijk en ook de eerste single van hun tweede album, Please don’t go girl, leek eenzelfde lot beschoren.

Maar zoals het vaak gaat in Amerikaanse dromen werd de weinig succesvolle plaat, vlák voordat de platenmaatschappij de vijf jochies bij het oud vuil wilde zetten, opgepikt door een radiostation in Florida. Het nummer schopte het tot meest aangevraagde plaat en stoomde zo door de Billboard Hot 100 in. Vanaf dat moment ging het snel. Er volgden meer succesvolle singles en ze waren – compleet met hippe mat – niet meer van de buis af te slaan.

Ettelijke miljoenenverkopen later brachten ze het album Step by step uit. De titelsong van het album knalde binnen no-time naar de nummer één-positie in de Verenigde Staten. Merchandise ging als warme broodjes over de toonbank en er kwam zelfs een heuse NKOTB-hotline die meer dan 100.000 betaalde telefoontjes per week kreeg. Niet voor niets dat ze in 1991 de best verdienende artiesten waren en zelfs boven Michael Jackson en Madonna eindigden.

Het was het toppunt van hun roem. Een jaar later stak er namelijk een schandaal de kop op met in het middelpunt hun tijdgenoot Milli Vanilli. Hij bleek zijn hits namelijk helemaal niet zelf te zingen. Een beschuldiging, die ook aan het adres van NKOTB werd geuit. Nota bene door een van hun oude producers. De aantijging werd uiteindelijk ingetrokken maar ondertussen had de band schoorvoetend toegegeven dat zij weliswaar niet playbackten, maar dat zij wel gebruik te maken van ‘backing tracks’ tijdens live-optredens. Hun populariteit ging daarna zienderogen achteruit. En dat de band zich steeds meer in de picture trachtte te zetten als bad ass rappers hielp ook niet echt mee.

New Kids on the Block ging in 1994 uit elkaar. De overgebleven fans achterlatend in een diep, diep tranendal. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon en na veertien jaar gingen ze in 2008, tot vreugde van hun veelal inmiddels moederende achterban, weer gezamenlijk op tournee. Het werd andermaal een gigantisch succes. En nog steeds zijn ze actief. Zo waren ze afgelopen oktober nog te bewonderen op hun eigen cruise. Dus met een beetje geluk kunt u ook dit jaar weer meevaren met de band. Houd hun website in de gaten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten