dinsdag 5 januari 2016

Spookrijders - Klokkenluiders

De Nederlandse hiphopscene was in de jaren ’90 nog een beetje een treurige aangelegenheid. Vooruit, de Amsterdamse rapgroep Osdorp Posse had nog wel wat allure en de Brabantse Extince scoorde een aantal hits, maar het overgrote deel deed iets te veel zijn best om op de Amerikaanse gangsta rappers te lijken. Een attitude die in het ultraveilige Nederland toch vooral op hoongelach kon rekenen.

Want waar rappers in de Verenigde Staten de politie en elkaar te lijf gingen met geweren, en geweld en drugs aan de orde van de dag waren, kwam men in Nederland niet verder dan wat onvriendelijke woorden richting de sterke arm, die dan minzaam glimlachte en vervolgens schouderophalend haar weg vervolgde.

Daar kwam verandering in toen de hiphopband Spookrijders in 1999 optrad tijdens een buurtfeest op het Mercatorplein in Amsterdam. Tijdens de performance van de band, die op hun eerste album nog veelvuldig rapte over liefde, vriendschap en hun luisteraars zelfs nog waarschuwde voor te hard rijden, ontstonden er namelijk rellen. Bij die rellen werden zeven mensen gearresteerd en raakten vier politieagenten gewond. De Amsterdamse politiewoordvoerder beschuldigde vervolgens de Spookrijders van het veroorzaken van die ongeregeldheden.

Eindelijk was nederhop een beetje ‘gangsta’. Het antwoord van de Spookrijders op deze aantijgingen volgde namelijk vrij snel met de single Klokkenluiders. In de bijbehorende videoclip reden de artiesten verkleed als agenten rond in een politieauto waarbij ze achtereenvolgens een arrestant mishandelden, een jonge vrouw beroofden en het geheel afsloten met een stevige joint.

Er ontstond hierdoor zoveel ophef rond het trio dat hun nummer prompt de vaderlandse hitlijsten enterde. Dat muziekzender TMF de clip overdag weigerde uit te zenden stimuleerde de bekendheid van het nummer alleen nog maar meer.

Voor de Spookrijders bleef het echter bij die ene hit. De heerlijk bombastische opvolger Ik ben de man haalde niet meer de Tipparade, ondanks het optreden van collega-rapper Def Rhymz in de clip. In 2003 volgde er nog één album waarna de bandleden uit elkaar gingen om zich – heel ‘gangsta’ – te focussen op hun werk en hun gezin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten