dinsdag 23 februari 2016

Bitty McLean - It keeps raining / Pato Banton - Baby come back

Niet goed genoeg om als evergreen steeds weer op de radio terug te keren, maar ook weer niet fout genoeg om af en toe langs te komen in het foute uur. Bitty McLean had in 1993 een wereldhit met It keeps rainin’ (tears from my eyes). Een jaar later maakten we kennis met Pato Banton, die met Baby come back eveneens een wereldhit scoorde. Aanstekelijke reggae-nummers die iedereen zó weer kan mee zingen, maar die je eigenlijk nooit meer hoort. En dat zijn niet de enige overeenkomsten tussen de twee.

Bitty werd geboren in Birmingham, Engeland en was voor zijn doorbraak in Nederland al een grote meneer in de popwereld. Hij werkte onder andere voor UB40 en zong af en toe zelfs een moppie mee. Maar hij ging ook al op tour met 90’s iconen Wet Wet Wet en Simply Red.

Ook Pato Banton werd geboren in Birmingham, Engeland. En ook hij had al lang en breed zijn naam gevestigd voordat hij in ons land die ene hit scoorde. Sterker nog, hij had al een aantal albums geproduceerd voordat hij voor Baby come back de samenwerking aanging met Ali en Robin Campbell van – daar zijn ze weer – UB40.

Met de single It keeps rainin’ (tears from my eyes) bereikte Bitty McLean de hoogste positie in de Nederlandse Top 40. Zijn cover van Fats Domino over de vele tranen die hij moest laten omdat zijn geliefde hem had verlaten, hield het daar maar liefst vijf weken vol.

Baby come back van Pato Banton was eveneens een cover. Alleen dan van Eddy Grant. En ook Pato bezong een geliefde die hem had verlaten. Hij trachtte echter zijn schatje in eerste instantie nog te bewegen om terug te komen (graag inclusief kleuren TV en Bob Marley-CD’s) maar uiteindelijk bleef er ook voor hem niets meer over dan ‘water a me eye’. Zíjn tranen leverden hém een derde plaats op in de Nederlandse Top 40.

In hun thuisland zouden de beide heren daarna nog regelmatig terugkeren in de hitlijsten. Sterker nog: ze zouden zelfs nog belangrijke prijzen winnen. Maar in ons land bleef het bij die ene single. Eenmaal uit de hitparade, verdwenen zij allebei ook uit het Nederlandse collectieve geheugen. En wat is er dan mooier dan ze hier weer een podium te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten