dinsdag 2 februari 2016

Carnaval: Gijp - Geef me hoop Jomanda

Tien jaar voordat hij als voetbalanalist aan zou schuiven bij Voetbal Insite liet René van der Gijp al van zich horen via de Nederlandse media. De vermaarde rechtsbuiten die vijftien keer in actie kwam voor het Nederlands Elftal en in 1992 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing, scoorde rond carnaval 1995 een hitje met zijn bewerking van het bekende Give me hope Jo'anna van Eddy Grant.

In het nummer Geef me hoop Jomanda stak hij de draak met de beroemde maar vooral beruchte Jomanda. Allemaal naar aanleiding van een aantal onthullende artikelen in landelijke dagbladen waarin het spirituele medium ervan werd beschuldigd púúr uit te zijn op financieel gewin.

Een openbaring natuurlijk! Tot dat jaar hadden we het namelijk met zijn allen heel logisch gevonden dat tijdens de drukbezette healings in de Evenementenhal in Tiel “blinden weer konden lopen en manken weer konden zien” aldus even zozeer gewaardeerde collega-goeroe Emile Ratelband, die zelfs een periode lang samen met haar sessies uitvoerde. Wie had ooit durven denken dat de in blauwe gewaden gekleed gaande Jomanda puur uit was op het geld van de zwakkeren binnen onze samenleving? En die flessen kraanwater dan, die je na het bellen van een duurbetaald 0900-nummer via de TV kon laten instralen? Was dat dan ook een farce?

De ex-voetballer spon er onder de artiestennaam Gijp in ieder geval garen bij. Want hoewel Geef me hoop Jomanda niet verder kwam dan de 28ste plaats in de Nederlandse Top 40 was zijn naam gevestigd. Want de opvolger Zusje komt zo, een bewerking van heel verrassend… Busje komt zo, zou een nummer één-hit worden. Oké… In Suriname. Maar wél een nummer één-hit.

Nog één keer zou de goedlachse analist een poging wagen om de hitlijsten te bestormen. Hij vormde samen met de andere ex-voetballer Mario Been het duo ‘Koek & Zopie’ en bracht de meezinger In ons klein café uit. Het was zijn laatste muzikale uitspatting. Maar… zo af en toe wordt hij door zijn huidige collega’s nog wel eens herinnerd aan zijn vroegere successen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten