dinsdag 16 februari 2016

Milli Vanilli - Girl you know it's true

Fab Morvan… Zegt die naam u iets? Hij stelde zich de afgelopen weken regelmatig aan u voor op zowel radio als TV. In de reclame voor Kentucky Fried Chicken. Hopen dat de commercial niet blijft steken want dan zullen zijn gedachten ongetwijfeld teruggaan naar 21 juli 1989, toen hij een ‘live’ performance weggaf voor MTV en de plaat Girl you know it’s true opeens vastliep. Hij en Rob Pilatus, het andere deel van Milli Vanilli, probeerden nog even de schijn op te houden maar ze voelden zelf ook wel aan dat het na 15 keer ‘Girl you know it’s…’ niet echt meer geloofwaardig was en vluchtten van het podium.

Niet dat hun zelfbeeld er ook maar enigszins onder leed. Want een jaar later riep Rob Pilatus zichzelf in het gezaghebbende Times Magazine uit tot de nieuwe ‘Elvis’. Als Milli Vanilli waren ze immers getalenteerder dan Bob Dylan, Paul McCartney en Mick Jagger bij elkaar.

Wat dat betreft spraken de cijfers ook wel in hun voordeel. Alleen hun eerste single ging al 7 miljoen keer over de toonbank. De fans leken zich verder ook totaal niet druk te maken over het vermeende playbacken van de twee. Zelfs niet toen een van de oorspronkelijke zangers het bedrog uit de doeken deed. Het is natuurlijk ook wel heel erg vervelend als je de miljoenen ziet binnenstromen terwijl jij zelf afgescheept wordt met een lousy $ 6.000. Voor $ 155.000 bleek hij echter bereid zijn mond er verder over te houden.

De hits van het playbackende duo volgden elkaar in snel tempo op. Ook Nederland ontkwam niet aan de in biker shorts geklede en met pruiken getooide verschijningen. Met Blame it on the rain scoorde het duo een tweede plaats in de Nederlandse Top 40 en Girl I’m gonna miss you stond zelfs vijf weken op de hoogste positie. Als kers op de taart wonnen zij in februari 1990 een Grammy Award voor beste nieuwe artiest.

November 1990 barstte de bom echter. Hun producer, de man die het trucje al eens eerder had uitgehaald met Boney M, klapte uit de school en gaf toe dat de gezichten van Milli Vanilli de nummers niet zelf zongen. Hij ontsloeg de beide heren en hun vonnis was daarmee getekend. De persconferentie, die de twee in allerijl hadden belegd, met daarin onder andere een zangcoach die verklaarde dat ze toch écht wel konden zingen, kon dat niet meer tegenhouden. Ze mochten hun Award inleveren en verdwenen met de staart tussen de benen van het wereldtoneel.

Rob is inmiddels overleden. Een overdosis cocaïne werd hem in 1998 fataal. En Fab schnabbelt nu dus bij voor een fastfoodketen. Hij zal straks op zijn sterfbed moeten constateren dat de muzikale erfenis die hij de wereld heeft nagelaten niet meer omvat dan de tekst ‘100% real chicken. KFC. It’s fingerlicking good!’ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten