dinsdag 9 februari 2016

The Offspring - Why don't you get a job?

Jong waren ze nog toen ze in 1984 het bandje ‘Manic Subsidal’ oprichtten. Zo jong dat ze de conciërge van hun school als gitarist inlijfden zodat hij alcohol voor ze kon halen. Twee jaar later, toen de leden zelf oud genoeg waren om aan alcohol te komen, mocht hij echter wel gewoon blijven.

De naam was inmiddels veranderd naar ‘The Offspring’ en ze hadden hun eerste single opgenomen: I’ll be waiting. Ze moesten echter nog een flink aantal jaren wachten voordat ze hun eerste grote succes konden noteren. Dat kwam toen zij in 1994 het album ‘Smash’ uitbrachten, Met onder andere de hits Come out and play en Self esteem verkochten zij gelijk 16 miljoen albums. Punk rock was opeens ‘hot’.

Niet dat ík er blij van werd. Het was iets met gitaren dus ik vond het bij voorbaat al verschrikkelijk. Maar goed, hun drie hits doorstond ik op wilskracht en ik was dan ook enorm opgelucht dat ze eind 1995 weer uit de hitparades verdwenen. Voorgoed…

Tot 1998. Daar waren ze opeens weer. Ze hadden een nieuw album genaamd ‘Americana’ en daarvan was Pretty fly (for a white guy) de eerste single. Blegh! Maar vooruit, de clip was op zijn minst vermakelijk. Met in de hoofdrol een white dude die op allerlei manieren ‘cool’ wil zijn, daar ook heilig in gelooft met zijn low-rider en zijn dancing skills maar zelfs zijn kleine buurmeisje niet kan imponeren. Het was een parodie op de Amerikaanse tieners uit de villawijken die maar wat graag wilden lijken op de gangsta-rappers uit de ghetto’s. Gewoon omdat het hip was.

Maar stiekem vond ik het eigenlijk ook best wel een klein beetje een leuk nummer. Al ontkende ik dat natuurlijk in alle toonaarden. Want… Gitaren. Blegh! Toen met Why don’t you get a job de volgende single van The Offspring uitkwam kon ik het echter niet meer negeren. Ik vond het aanstekelijke nummer gewoon leuk. En nog steeds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten