dinsdag 29 maart 2016

Pater Moeskroen - Roodkapje

Vorig jaar maakten jullie in deze rubriek al kennis met de bijzondere muzikale interpretaties van het sprookje van de drie biggetjes en het sprookje van de rode schoentjes. Maar al eerder zette een artiest een kinderverhaaltje op muziek en scoorde daar een hit mee. Roodkapje bereikte in 1991 in de uitvoering van Pater Moeskroen een tweede plaats in de Nederlandse Top 40.

De band begon als straatmuziekgroep en in die hoedanigheid trokken zij door Frankrijk. Op de terugweg kwamen ze op het idee om een feestband op te richten. Én tegelijkertijd een nieuw biermerk te introduceren. Alleen een goede naam ontbrak. En toen ze langs een niet nader te noemen Belgisch plaatsje kwamen, wisten ze het: het werd Pater Moeskroen.

Het eerste biertje moet nog steeds gebrouwen worden, maar de band zette wél de eerste stappen op weg naar een artiestenbestaan… Aanvankelijk traden ze nog alleen op voor kleine gezelschappen in cafés maar ze bouwden al snel een flinke reputatie op als liveband. Toen Peter Koelewijn zich met de producties ging bemoeien, kwam alles echter in een stroomversnelling.

In 1991 brachten ze Roodkapje uit. In deze meezinger wil Roodkapje graag bij oma op bezoek, maar allerlei moderne uitdagingen dreigen haar tripje te verstoren. En daar wordt ze tot huilens toe voor gewaarschuwd. Óf het meisje uiteindelijk bij grootmoeders huisje is gekomen is tot op de dag van vandaag onduidelijk gebleven.

Met Roodkapje verwierf Pater Moeskroen ‘internationale’ bekendheid. Eind 1991 stonden ze namelijk zowel in Nederland als in België hoog in de hitlijsten. Ook de opvolger Hela hola (tut hola) scoorde goed in beide landen. Het gevolg was dat zij in de Lage Landen veelvuldig in feesttenten te vinden waren.

Maar de band had behoefte aan verdieping. Optreden tussen de hossende en met bier smijtende boeren was leuk, maar ze misten het raffinement. Daarom gingen ze vanaf 1995 ook optreden in theaters. Niet geheel toevallig was 1995 ook het jaar waarin ze voor de laatste keer in de hitlijsten terug te vinden waren met Laat maar waaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten