dinsdag 15 maart 2016

Van speedgarage naar 2-step

In de jaren ’90 was het een komen en gaan van muziekstijlen. Met name op elektronisch gebied werd er flink geëxperimenteerd, kruis bestoven, geremixt en gecombineerd. En áls dat dan een keer resulteerde in een commerciële doorbraak wisten de ‘kenners’ niet hoe gauw ze er een labeltje op moest plakken. Grote kans dat we daar vervolgens op ons eerstvolgende dancefeest zo’n tent van tegen kwamen. En dat was… laten we zeggen, afwisselend.

Weinig van die muziekstijlen wisten de tand des tijds namelijk te overleven. Sterker nog. Vrijwel allemaal zijn ze compleet uit het collectieve geheugen verdwenen. Kent u bijvoorbeeld de 'speedgarage' nog? Het werd door de Nederlandse Armand van Helden in 1996 naar Nederland gebracht. Zijn remix van Tori Amos’ Professional widow was in Engeland een nummer één-hit. Maar goed… De muziek was dan ook in dat land ontstaan. Nederland had echter niet zoveel met deze rauwe, uit drum & bass en hiphop samengestelde housemuziek. Het handjevol hits uit dit genre schopte het niet ver in de hitparades. Serious  Danger met Deeper kwam nog het hoogst met een 26ste plaats.
Maar het genre evolueerde en zocht steeds meer de sensualiteit van de R&B op. Dat resulteerde in een muziekstijl die het labeltje ‘2-step’ kreeg. Een stijl die de Nederlanders duidelijk wél beviel. De doorbraak kwam toen The Artful Dodger het nummer Re-Rewind (The crowd say bo selecta) uitbracht. Het werd een enorme hit. Vrouwelijk Nederland viel voor het zwoele stemgeluid van Craig David en mannelijk Nederland viel voor het aanstekelijke ritme.

En waar The Artful Dodger daarna afhaakte, pakte Craig David flink door. Op 19-jarige leeftijd stond hij als jongste solozanger ooit bovenaan de Engelse hitlijst met Fill me in en zijn debuutalbum Born to do it behaalde in meer dan 20 landen de multi-platina status. Vele hits volgden: 7 days, Walking away, Rise & fall… Maar in 2003 werd het stil rond de artiest, mede dankzij de parodieën van comedian Leigh Francis die in zijn programma ‘Bo selecta’ steevast de draak met David stak en daarmee het imago van de vriendelijke zanger langzaam maar zeker tot de grond toe afbrak.

Maar… Craig David is terug! Kort geleden bracht hij samen met Big Narstie de single When the bassline drops uit. Voor het eerst in tien jaar maakte hij in zijn thuisland opeens weer zijn opwachting in de hitlijsten. En daarmee is ook de sound die hem zo beroemd maakte terug. En al heeft zijn muziekstijl nu het labeltje ‘grime’ gekregen, het is onmiskenbaar de man die in de jaren ’00 een paar jaar lang de grootste artiest ter wereld was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten