dinsdag 5 april 2016

Lil' Louis - French kiss

In de jaren ’60 hadden de hippies hun seksuele revolutie. Muziek met het veelbesproken thema bereikte de hitparades met misschien wel als het meest expliciete voorbeeld Je t’aime (…moi non plus) van het koppel Serge Gainsbourg en Jane Birkin. Maar eind jaren ’80, begin jaren ’90 vond er opnieuw een seksuele revolutie in de Top 40 plaats. In korte tijd staken er een flink aantal nummers met het onderwerp de kop op. Een van die nummers was French Kiss (original mix) van Lil’ Louis.

Het zat hem niet in de titel. Want een French Kiss… Dat is toch zo’n heerlijke, lange, intense zoen? Romantisch, liefdevol, intiem… Zo’n kus die je altijd bij blijft als je hem voor het eerst krijgt? Ík weet hem nog… Ik was zeventien, de plaats van handeling was station Zutphen CS en het tijdstip was een vrijdagmiddag na schooltijd.

De French Kiss van Lil’ Louis ging echter wel een paar stapjes verder dan alleen zoenen. Het nummer begint als een relaxte early house-plaat. Het tempo in het nummer wordt echter steeds verder afgebouwd. Totdat het volledig stopt. Vervolgens krijgt de zangeres volledig de ruimte voor háár minute of fame. Een bijdrage die door Wikipedia eufemistisch wordt omschreven als een ‘vocal climax’. 

Tot die climax is het bij mij na die eerste french kiss in ieder geval níet gekomen. De volgende dag werd er namelijk gebeld op de huistelefoon. Mijn vader nam op. Het was een meisje… En ze vroeg naar mij. Hij keek me verbaasd aan en met een verwarde blik in zijn ogen bood hij mij de telefoon aan. Met een rood hoofd sprong ik op en rende ik naar de telefoon. Inderdaad, zij was het! Maar helaas… ze zei dat ons tripje dat we de volgende dag gepland hadden toch níet door kon gaan. De maandag erop moest ze even met me praten…

Nee, dan was de french kiss van Lil’ Louis toch een stuk succesvoller. En hoewel het nummer geboycot werd door de BBC en een DJ in de Verenigde Staten zelfs een boete kreeg toen hij het nummer in een nachtclub draaide, werd het een gigantische hit die het in de Nederlandse Top 40 zelfs tot de hoogste positie wist te klimmen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten