dinsdag 26 april 2016

Mark van Dale with Enrico - Water verve

Ik had er een hartgrondige hekel aan: Britpop. Blur vond ik verschrikkelijk, de broertjes Gallagher van Oasis vond ik irritant met hun puberale gedrag en dan had je óók nog The Verve met dat zeiknummer. Maar halverwege de jaren ’90, toen ik gekluisterd zat aan de radio, de vingers op de ‘rec’ en ‘play’-knoppen van mijn cassettedeck, kende die scene nou net haar hoogtepunt. De horror!

Maar goed, plaatjesdraaiend Nederland vond het allemaal helemaal geweldig en prees tot mijn grote ergernis de bands vrijwel dagelijks de hemel in. Het voelde dan ook als de broodnodige bevestiging toen parodieën op hun nummers óók hits werden. Kennelijk was ik tóch niet alleen. En met satanisch genoegen luisterde ik dan ook naar Wonderwall van The Mike Flower’s Pops. Maar helemáál blij werd ik van Water verve van Mark van Dale with Enrico.

Eén element in Bitter sweet symphony kon ik namelijk wél waarderen: het riedeltje dat steeds weer terugkwam. Het grote probleem van het liedje was echter dat die zanger er telkens weer doorheen kwam met zijn zeurderige stem.

Maar wat deed Mark van Dale in 1999? Hij lichtte het melodietje eruit, versnelde het en zette er een beat onder. Water verve was geboren! Precies hoe ik het bedacht had! En Mark van Dale scoorde er nog een hit mee ook. Vooruit, in zijn thuisland Nederland bleek een 20ste plaats het hoogst haalbare maar in Duitsland en omliggende landen verkocht hij meer dan 150.000 exemplaren van de single.

Het was zijn eerste échte maar ook enige commerciële succes. Hij was daarvóór ook al actief in de clubs. Zijn eerste wapenfeit dateerde namelijk van 1992 toen hij, in de traditie van L.A. Style en Holy Noise, onder de naam ‘Obscure FM’ Michael Jackson is in heaven now uitbracht. Het werd geen hit.

Na zijn cover van The Verve had hij nog één top 40-hitje. Something goin’ on met die andere vergeten jaren ’90-artiest CB Milton. Maar daarna verdween hij weer naar de achtergrond. Al is Mark van Dale nog steeds te horen op de radio. Op dancezender Fresh FM draait hij nog elke vrijdagavond plaatjes tussen 18.00 en 21.00.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten