dinsdag 31 mei 2016

Han van Eijk - Leef!

Nederland was in rep en roer toen John de Mol in 1999 de plannen voor een nieuw televisieformat presenteerde. Het format kreeg de naam Big Brother en het idee was om een groep mensen 100 dagen op te sluiten in een huis en ze dan 24 uur per dag te volgen met camera’s.

In journaals, actualiteitenprogramma’s en talkshows schreeuwden experts om het hardst dat het een slecht idee was om mensen zolang compleet van de buitenwereld af te sluiten. Dat kón niet anders dan tot langdurige psychische en emotionele schade leiden. En ook de smaakpolitie bemoeide zich ermee. Want het was natuurlijk verschrikkelijk ordinair. Een beetje naar mensen gluren die de hele dag in dat huis rondhingen. Dat was toch geen TV?!

En John de Mol lachte in zijn vuistje. Het programma had inmiddels zoveel stof doen opwaaien en zoveel röhring veroorzaakt dat de kijkcijfers door het dak schoten. Het begon met een bescheiden 1,1 miljoen maar eindigde uiteindelijk op 3,5 miljoen kijkers op de finaleavond. Om nog maar te zwijgen van het enorme internationale succes van het format. Het werd maar liefst in 58 andere landen uitgezonden. En ook de vele spin-offs die zouden volgen lieten bij John de Mol de kassa rinkelen.

Het was in 1999 hét gesprek bij de koffieautomaat. Iedereen leefde mee met de bewoners. Uiteraard ‘Effe Knuffele’ Ruud, die matennaaier van een Willem maar natuurlijk ook Bart en Sabine. Je weet wel, die twee die tijdens het programma met elkaar het bed in doken en heel Nederland mee lieten genieten van hun escapades. Alhoewel, escapades. Een beetje gerommel onder de dekens. Maar destijds genoeg om televisiekijkend Nederland massaal te laten inschakelen.

En dan was er nog die titelsong. Leef van Han van Eijk. Iedereen kon het woordelijk meezingen. Een onverwacht groot succes voor de liedjesschrijver die tot dan toe eigenlijk alleen maar muziek maakte voor jingles, commercials en leaders voor andere TV-programma’s. Mede dankzij het succes van ‘Big Brother’ scoorde hij opeens een nummer één-hit. Samen overigens met de bewoners van het Big Brother-huis die op de B-kant stonden met het Big Brother-lied. Een bewerking van het nummer Big city van Tol Hansse.

Daarna verdween Han van Eijk weer snel naar de plek waar hij vandaan kwam: de achtergrond. En de Big Brother-deelnemers? Van maar weinig is bekend wat ze nu doen. Bart is programmamaker en schrijft columns, Ruud schnabbelt na vele celebrity-shows af en toe nog wat bij en de wat minder bekende Tara doet na meerdere Playboy-fotoshoots iets in de soft-erotiek. Maar de meesten zullen tóch herinnerd worden van het spraakmakende programma. Net als Han van Eijk overigens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten