dinsdag 5 juli 2016

Baz Luhrmann - Everybody's free (to wear sunscreen)

Voor velen van jullie begint aanstaand weekend de zomervakantie. En natuurlijk wensen we jullie een warme en zonovergoten periode toe. Maar… als ik jullie één tip zou mogen geven voor de komende vakantie: gebruik zonnebrand!

Zonnebrand… Het was in 1999 het bijzondere onderwerp van een minstens zo bijzonder nummer. Everybody’s free (to wear sunscreen) van Baz Luhrmann. Geen single van een gearriveerde artiest, niet de debuutplaat van een frisse, nieuwe band maar een productie van een regisseur die met onder andere de film ‘William Shakespeare’s Romeo & Juliet’ zijn geld toch vooral verdiende in een hele ándere tak van sport.

Hip en happening als ik was had ik maar één commentaar op de plaat: “Saai!” Vijf minuten lang werden we doodgegooid met allerlei suffe tips waar ik als late puber heus niet op zat te wachten… Ik had mijn handen al vol aan de bemoeizucht van mijn ouders. En dan speelde op de achtergrond ook nog eens zo’n halfbakken loungemuziekje.

Maar niet de hele wereld was dit met mij eens. Het nummer stond een aardig tijdje in de Nederlandse Top 40 en in Engeland bereikte het zelfs de nummer 1. Ook in andere landen werd het een hit. De Duitsers maakten uiteraard een eigen, nagesynchroniseerde versie van en ook de Zweden vertaalden het nummer.

En met zo’n in het oog springend nummer was het natuurlijk ook wachten op de eerste parodieën. En die kwamen er, met voorop Chris Rock met zijn No sex in the champagne room. En ook Weird Al Yankovic liet zich natuurlijk niet onbetuigd met een speciale Star Wars-editie van Sunscreen.

2 opmerkingen:

  1. Ha Erwin, alles goed? Hier zit best een interessant verhaal achter: https://remindedandrewinded.wordpress.com/2013/09/17/bazluhrmann-wearsunscreen/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Mischa. Jazeker! Met jou ook? Klopt. Kwam het inderdaad tegen op een aantal sites ;-) Maar je hebt gelijk, het is inderdaad leuke achtergrondinformatie! Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen