zaterdag 16 juli 2016

East vs. West

In de wereld van rap is rivaliteit aan de orde van de dag. De grootste en meest bekende rivaliteit is die tussen Tupac Shakur en the Notorious B.I.G. De concurrentie tussen de twee vond plaats in een tijdperk waar rapmuziek op zijn hoogtepunt was. Vervolgens werden beide rappers gedood in afzonderlijke incidenten in een periode van zes maanden. Hun dood was een groot mysterie, die veel rapfans nog jaren bezig hield: was Biggie vooruitziend toen hij op zijn laatste album een track met de titel You're Nobody (Til Somebody Kills You) opnam? Hij was al overleden voordat het album werd uitgebracht.
YOU’RE NOBODY- NOTORIOUS B.I.G.


Elk was een boegbeeld voor een genre van muziek bekend om zijn agressieve toon. Biggie vertegenwoordigde de New York / East Coast scene; Hip hop ontstond in New York. Tupac was een nieuwe stem met een West Coast sound. Toch was er (nog) geen ruzie tussen de twee, tot Biggie het lied Who Shot Ya?, schreef. Tupac was ervan overtuigd dat hij in het nummer gedist werd. Het nummer ging over een overval waarbij Tupac betrokken zou zijn geweest in New York een paar maanden eerder. Sean Puffy Combs (Puff Daddy, P. Diddy of hoe hij nu ook mag heten) beweerde vanaf het begin dat het nummer al werd opgenomen voordat Tupac was betrokken bij een overval.

WHO SHOT YA?- NOTORIOUS B.I.G.Tupac reageerde door middel van zijn nieuwe tracks. Hier haalde hij flink uit naar de Biggie en het label van Biggie. Nummers als Against All Odds, Bomb First en Hit' Em Up waren hier enkele voorbeelden van. Hoewel Biggie weigerde mee te doen aan deze vete, beweerden fans dat ze reacties in bepaalde tracks te horen waren. Sean Puffy Combs ontkende de woorden van de fans, maar de media (die erg onder de indruk was) reageerde gelijk op deze informatie.

HIT ‘EM UP- TUPAC SHAKUR

De rivaliteit kwam tot een tragisch einde toen Tupac werd neergeschoten tijdens een grote (boks)wedstrijd in Las Vegas. Hij overleed zes dagen later, op 13 september 1996. The Notorious B.I.G. werd nog geen zes maanden later doodgeschoten. Hij was het slachtoffer van een drive-by shooting (9 maart 1997). Ondanks de grote media-aandacht zijn beide moorden onopgelost gebleven. Er werd zelfs nog een documentaire gemaakt (Who Killed Tupac?), die met verschillende theorieën kwam over de dood van Tupac en de betrokkenheid van Biggie. Of dit nu de waarheid is of niet, blijft tot op heden een mysterie. Sommige mensen beweren dat Tupac nog leeft en zich ergens verborgen houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten