dinsdag 19 juli 2016

O Fortuna


Dit kon wel eens mijn laatste blog zijn over de vergeten platen uit de jaren ’90. Niet omdat de voorraad op is. Nee, er zijn nog genoeg pareltjes over… Maar met O Fortuna begeef ik me op glad ijs. Want zowel de versie van Fortuna & Satenig als de versie van Apotheosis mag eigenlijk niet meer gedraaid worden.
Fortuna & Satenig - O fortuna

Het idee was briljant in 1992. Kies een beroemd klassiek stuk uit en zet er een goede housebeat onder. Beide Belgische dance acts kozen nagenoeg tegelijkertijd voor het bombastische Carmina Burana van Carl Orff. De platen sloegen enorm aan in de clubs en ze besloten ze dan ook op single uit te brengen.
Apotheosis - O fortuna

Enige probleem: de componist was nog geen 100 jaar dood – sterker nog, net 10 jaar – en ze hadden niet overlegd met de nabestaanden. Die kregen lucht van de plannen en klaagden de twee dance acts aan. De erfgenamen kregen vervolgens gelijk van de rechter en beide platen werden verboden.

Maar intussen lag het vinyl al in de winkel en was de uitvoering van Fortuna & Satenig zelfs al gebombardeerd tot Alarmschijf. En zo ontstond de bijzondere situatie dat de singles op zaterdag nog in de schappen lagen maar dat ze er de maandag erop allemaal uit moesten. Er volgde dan ook een ware run op de platen. En dat zorgde er weer voor dat ze hoog de charts binnen kwamen. Én er vervolgens net zo hard weer uit vlogen.

Kennelijk wilden de nabestaanden één keer hun punt maken. Of beseften ze zich eigenlijk te laat dat zij op deze manier met de muziek van hun voorvader toch ook de jeugd konden bereiken. Want hoewel er daarna nog talloze malen een bewerking van het klassieke stuk volgde, roerden zij zich niet meer.  Van hardcore-act Chosen Few tot hip-hoppers Puff Daddy & Nas, allemaal gebruikten ze een sample van het beroemde stuk maar geen van hen hoorde ooit iets van de familie Orff.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten