zaterdag 9 juli 2016

Rap & Blues - Girlgroups uit de jaren '90

De 90's waren de muzikale jaren van de boy- en girlgroups. Ook in de R&B schoten de girlgroups als paddenstoelen uit de grond. TLC, Destiny's Child en En Vogue zijn grote namen die wereldwijd miljoenen platen verkochten in die tijd. En Vogue zorgde er zelfs voor dat door hun nummer Don't let go (love) de film Set it Off toch in de Nederlandse winkel verkocht werd (de film is zeker de moeite waard).

De andere twee hoeven geen verdere uitleg. Naast deze grote namen zijn er nog veel meer girlgroups die een poging waagden om aan de top te komen.

Hoewel sommigen over de hele wereld een (bescheiden) hit scoorden, bleken ze in (sommige delen van) Amerika immens populair te zijn. SWV, Brownstone, Allure (opgericht door diva Mariah Carey) en Blaque (project van Lisa (Lefteye) Lopez) zijn van die girlgroups, die in Amerika populairder waren dan in de rest van de wereld. Toch hebben ze een hit(je) gescoord.

SWV gebruikte zelfs (een sample van) Michael Jackson in hun hit Right here. Vervolgens hoorden wij in Europa weinig meer van hen, maar op YouTube zijn er nog aardig wat nummers te vinden die in Amerika nog steeds door veel fans meegezongen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten