dinsdag 9 augustus 2016

Chicane - Saltwater

Heel, héél af en toe, stond het thuis op: Clannad. De mystieke Keltische klanken, de hoge vocalen. Ik vond het prachtig. Maar je gaat natuurlijk niet toegeven dat je de muziek van je ouders leuk vindt. En zeker niet als het dit soort zweverige, new age-achtige hippiemuziek betreft. Dus mopperde ik: “Wat een saaie muziek!” maar ging wel beneden zitten met mijn kopje thee.

Het lukte mij goed mijn Grote Geheim voor me te houden, hoewel het natuurlijk steeds meer begon te knagen. Maar nét toen ik op het punt stond huilend mijn guilty pleasure te bekennen aan mijn vrienden kreeg ik hulp uit onverwachte hoek. Chicane bracht de single Saltwater uit.

Een bijzonder fijne trance-plaat. Echt zo’n nummer waarbij je je vanaf de eerste tonen al direct op een warm strand waant, tijdens zo’n héérlijk zwoele zomeravond in een ver, ver oord, terwijl de zon langzaam ondergaat en het verfrissende water het zand tussen je tenen wegspoelt. Zo’n plaat.

En de sample die Chicane gebruikte voor de single was Theme from Harry’s game, van… Clannad. Nou ja, sample, Máire Brennan, een van de zangeressen van de Ierse band, zong het persoonlijk mee.

Het bleek een goede combinatie, want de plaat deed het prima in de charts. In Nederland bleven zij weliswaar steken op de 25ste plaats maar in Engeland bereikte de single plek 6. Het meeste succes had de plaat echter in de clubs door heel Europa. Daar zorgde Saltwater elke keer opnieuw voor een volle dansvloer.

En ík kon na al die jaren dus eindelijk ook eens uit mijn dak gaan op Clannad. Er was geen reden meer om me te schamen. En nog stééds is het nummer van Chicane een van mijn topfavorieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten