dinsdag 2 augustus 2016

Ome Henk - Op de camping

In mijn tienerjaren was ik regelmatig op de camping te vinden. Met het hele gezin op fietsvakantie en dan van trekkersveldje naar trekkersveldje. Tent opzetten, de volgende dag weer afbreken en verder fietsen. En al was het vaak niet meer dan een rondje Veluwe, ik kon me toen niets leukers voorstellen dan een vakantie op de camping.

Ik kon me destijds dan ook helemáál niet vinden in het liedje Op de camping van Ome Henk. In het nummer werden alle commentaren die ook mijn vrienden op de camping hadden, als zij zelf weer eens naar Zuid Frankrijk vertrokken om daar in een vakantiehuisje te verblijven, keurig op een rijtje gezet.

Pas eind jaren ’90, toen ik met vrienden drie jaar achter elkaar op het beruchte 'Duin & Strand' in Renesse bivakkeerde, begon ik het wat meer te zien. In het bijzonder wanneer ik met een rol WC-papier en onze zelf meegebrachte toiletbril richting sanitairgebouw toog en de hele camping dus niet hoefde te raden wat ik ging doen… en dat vaak ook met het nodige plezier kenbaar maakte.

En sinds mijn laatste kampeerervaring ben ik het definitief eens met Ome Henk. Het was dan ook misschien niet zo’n goed idee om met dertig graden in een net iets te klein iglotentje te gaan slapen waarbij het met mijn bijna twee meter ook nog eens niet lukte om de voeten binnenboord te houden.

Tja… Ome Henk. Chagrijn van beroep, bekend geworden door zijn CD’s met parodieën op verhalen en liedjes, beleefde halverwege de jaren ’90 zijn hoogtepunt met maar liefst drie flinke hits. De bekendste daarvan was Op de camping. Een bewerking van In the navy van de Village People.

Hij had er dan ook wel gevoel voor. Want toen iedereen Ik zing dit lied voor jou alleen van – toen nog – Jantje Smit ongeveer uitkotste, bracht hij zijn ‘duet’ met zíjn buurjongetje Jantje uit. Een parodie waaraan men op dat moment duidelijk behoefte had: Ik zing dit lied voor Ome Henk kwam binnen op 12 in de Nederlandse Top 40 en schopte het tot een vijfde plaats.

De opvolger Neem een ander in de maling, een parodie op Aqua’s Barbie girl, gooide ook hoge ogen. Hij wist daarna nog één keer een hit te scoren. Zijn Mambo nr. 6 stond 8 weken in de Top 40 met als hoogste notering 17.

En nu? Ome Henk is er nog steeds! Hij heeft een eigen website en zit – heel hip – op Twitter waar hij op zijn eigen wijze commentaar levert op alles wat hem wel en niet zint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten