dinsdag 6 september 2016

Lipstick - I'm a raver

Het was in de zomer van 1996 dat I’m a raver van Lipstick een hit was. Rebelse pubers als wij waren maakten wij natuurlijk onze eigen maatschappijkritische parodie op de songtekst. En hoewel we er in ons katholieke dorp nog nooit eentje hadden zien lopen, zongen we toch elke keer als dit nummer langs kwam:

I’m a Refo can’t you see?
Ik heb een rokje aan, thuis geen tievie.

Ik geef het toe… Véél slechter kon haast niet. En kennelijk maakte ik daarmee ook nog eens geen goede beurt bij het opperwezen, want ik kan het nummer sindsdien nooit meer fatsoenlijk luisteren. Telkens speelt wéér die verfoeide tekst door mijn hoofd. En dat zal me waarschijnlijk tot in de lengte van dagen blijven achtervolgen.

Want áls er dan een keer in een of ander obscuur radio-uurtje een nummer van de Nederlandse dance-act langs komt, is het toch vaak deze plaat. Niet gek, want het was ook hun grootste hit met een vierde plaats in de vaderlandse charts. Het was zelfs hun enige Top 40-hit. De voorganger Queen of the rhytm kwam namelijk niet verder dan de Tipparade en datzelfde lot was ook de opvolger Fly away beschoren.

De producer achter Lipstick was multitalent Michael Pilarczyk, die tot die tijd vooral bekendheid genoot als radio-DJ. Hij presenteerde voor Veronica, Radio 2 en Radio 3 en was betrokken bij de oprichting van Radio 538. Het station waarvoor hij op 11 december 1992 persoonlijk de eerste plaat instartte. Maar halverwege de jaren ’90 had hij dus ook zélf muzikaal succes met de dance-act.

Voor de vocalen had Pilarczyk overigens een ingewikkelde constructie bedacht. De zangeres in de clip was namelijk níet de zangeres van Lipstick, en díe zangeres was dan weer níet de zangeres van I’m a raver. Nee, de eerste drie singles werden ingezongen door Berget Lewis. De Lady of Soul liet het optreden voor de happy hardcore-act echter aan anderen over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten