dinsdag 25 oktober 2016

Cappella - U & Me

Tussen 1993 en 1996 kende de stroming eurodance haar absolute hoogtepunt. Naar goed Nederlands voorbeeld stond in die periode in vrijwel elk zichzelf respecterend Europees land een danceact op met een (liefst blanke) zangeres en een (liefst donkere) rapper.

Italië was daar geen uitzondering op. Het was platenbaas Gianfranco Bortolotti die deze ontwikkeling oppikte en besloot zijn succesvolle early house-act Cappella om te vormen tot een eurodance groep. Twee belangrijke elementen ontbraken echter nog: de zangeres en de rapper.

Voor de zangeres ging hij buurten bij SL2. Want met On a ragga tip en Way in my brain als grootste hits, stond zij tóch werkloos langs de kant. De rapper nam hij ook maar direct mee vanuit Engeland en eurodance-groep Cappella was geboren!

Hun carrièrepad verliep echter anders dan dat van de meeste van hun concurrenten. Doorgaans was het namelijk bij de eerste single direct raak, werd geprobeerd het succes te herhalen met een tweede, vrijwel identieke plaat om vervolgens na een ultieme poging om het succes maximaal uit te melken met opníeuw dezelfde sound, voorgoed in de vergetelheid te verdwijnen.

De eerste singles U got 2 know en U got 2 let the music waren echter nette hits, maar niet de gróótste klappers. Pas met Move on baby vestigde Cappella definitief hun naam. In meerdere Europese landen haalden ze de top 3 waarbij zij in de Nederlandse Top 40 zelfs een week de hoogste positie mochten bekleden.

En toen kwam U & Me. Mijn – omdat hij wél een dubbelcassettedeck had – beste vriend schafte de single aan. En hij bleek daarmee goed te hebben ingekocht. De maxi cd-single bevatte namelijk maar liefst 8 remixen van het nummer en kende een totale lengte van meer dan 50 minuten. Dat was bijna een volwaardige CD! En dat voor maar ƒ 12,95. Een koopje. In Nederland waren er meer die hierin een goede investering zagen. Want ook dit nummer werd een groot succes. Het behaalde de derde plaats in de Nederlandse Top 40.

Maar na deze single zette dan tóch de onvermijdelijke teloorgang in. Er volgden nog twee nummers die de top 20 bereikten en hun zevende plaat wist de charts nog nét te behalen, maar toen was de koek op. Ook in hun tweede leven, toen er van hun eerdere nummers verschillende remixen verschenen, bereikten ze de hitparade niet.

En in 2016, nu zij inmiddels in hun vierde leven zitten, ga ik ze dan eindelijk live aanschouwen. Op de 90’s party van aanstaande zaterdag kan ik met al mijn leeftijdsgenoten weer even een avondje helemaal los gaan op Cappella. Want zij zijn de hoofdact!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten