dinsdag 11 oktober 2016

Dance 2 Trance - Power of American Natives

Ik vond het een magisch muziekinstrument: de panfluit. Ik was dan ook niet weg te slaan bij die Zuid-Amerikaanse straatmuzikanten die in hun kleurige poncho’s hun CD’s stonden te promoten. Mijn ouders daarmee keer op keer in verlegenheid brengend. Want telkens moesten zij opnieuw, vriendelijk en beleefd, en in hun allerbeste steenkolen-Engels uitleggen aan die jongens dat het wel léék alsof hun zoon die muziek erg leuk vond maar dat zij toch écht geen CD wilden aanschaffen.

En ze hadden gelijk. Want één keer gingen ze wél overstag en hebben ze mij zo’n CD cadeau gedaan. Ik geloof dat ik hem één keer heb geluisterd. Mij te veel panfluit. En bovendien had ik al iets veel hippers en leukers gehoord dat véél beter in mijn straatje paste: Dance 2 Trance met Power of American Natives.

Het nummer had alles wat ik in muziek wilde terughoren. Een lekkere beat, een mystiek geluid, krachtige vocalen en om het helemaal af te maken: die heerlijke panfluit. Het was jammer dat ik daarvóór na veel wikken en wegen nét The Goodmen met Give it up had aangeschaft en dus weer twee maanden moest sparen om een nieuwe single te kunnen kopen, anders was die zeker in mijn platencollectie terecht gekomen.

Helemaal als ik had geweten dat de plaat de geboorte betekende van wat tot op de dag van vandaag mijn favoriete muzieksoort is: trance. Dance 2 Trance was namelijk een van de eerste acts ooit in dat genre. Rolf Ellmer, die samen met DJ Dag het tweetal vormde, zou de trance later nog veel meer diensten bewijzen, als helft van het invloedrijke duo Jam & Spoon.

Dance 2 Trance bracht na hun gigantische hit nog twee singles uit. Met Take a free fall trachtten ze het succes van de debuutplaat te herhalen. Het nummer kwam echter niet verder dan plaats 36 in de Nederlandse Top 40 en hield het er maar drie weken vol. In 1995 verscheen de single Warrior maar die wist alleen in Duitsland en Zwitserland nog de charts te halen. Daarna werd het project ontbonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten