dinsdag 4 oktober 2016

Titt'n - Ben je geil of wil je een koekje

Het was de zomer van 1998: mijn eerste vakantie zonder ouders. En dus eindelijk alle ruimte om eens een vakantieliefde te scoren. Het leek me reuze romantisch. Iets met strand, een ondergaande zon en een zwoele zomeravond. Als locatie hadden we gekozen voor het beruchte Duin & Strand in Renesse. Dus die randvoorwaarden waren in ieder geval aanwezig. En het was een jongerencamping, dus aan het aanbod kon het ook niet liggen.

De dagen bevatten echter maar bar weinig vrouwelijke elementen. We gingen zo vroeg mogelijk aan het bier, want je bent jong, stoer en je wilt toch die muur van gele kratjes rondom de tent voltooien. ’s Middags lagen we vervolgens voor pampus op onze luchtbedden voor de tent en ’s avonds gingen we naar het centrum van het dorp om te eten bij ’t Zeepaardje. Om de avond uiteindelijk af te sluiten in een van de plaatselijke discotheken, waar ik haar dan zou moeten ontmoeten…

Maar mijn openingszin viel niet in de smaak. En de goocheltruc met het koekje – dat ik speciaal voor de gelegenheid had ingestudeerd – kon ook al op weinig waardering rekenen. Elke ochtend moest ik opnieuw constateren dat ik de vorige avond gewoon weer alleen de slaapzak was ingekropen. En dat terwijl die zomer de Drentse band Titt’n toch echt in de Nederlandse Top 40 stond met Ben je geil of wil je een koekje? Maar kennelijk was dit nog niet doorgedrongen bij al die meisjes daar aan de Zeeuwse kust.

En dus gebruikte ik de zin daarna alleen nog maar voor wat ik wél kon. Mee schreeuwen met de plaat als het gedraaid werd. Het deuntje was bekend en de tekst was niet héél uitdagend. En ik moet zeggen… dat ging me een stuk makkelijker af.

De laagdrempeligheid van het nummer sloeg uiteindelijk overál in het land aan. De cover van Should I stay or should I go van The Clash behaalde zelfs een top 5-notering in de Nederlandse Top 40. En de heren van de band Titt’n waren plotseling beroemd. Ze traden opeens op voor duizenden mensen bij TMF. En er was natuurlijk die onvermijdelijke tocht langs alle lokale discotheken, waaronder ook onze plaatselijke discotheek.

En hoewel Ronald Buld, de zanger van de band, ons destijds beloofde geen eendagsvlieg te zijn, was het na deze kaskraker wel een beetje gebeurd. De opvolger Wie zeurt krijgt een beurt – een bewerking van Fight for your right van Beastie Boys – kreeg zeker nog wel de voetjes van de vloer tijdens hun optredens maar zorgde niet voor een run naar de platenzaak. Het strandde in de Tipparade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten