dinsdag 8 november 2016

DJ Kool - Let me clear my throat

Ik had in de jaren ’90 niet zoveel met hiphop. Ik begreep ook totaal niet waar al dat gedoe tussen East Coast en West Coast nou voor nodig was. Voor mij was die muziek één pot nat. De beats, de raps, ik hoorde geen verschil. Ongetwijfeld een opvatting waarmee ik de Verenigde Staten waarschijnlijk nooit levend was uit gekomen. Maar gelukkig zat ik in het veilige Nederland en had ik geen die hard East Coast- of West Coast-rapliefhebbers in mijn vriendenkring.

Er waren heus wel nummers uit het genre die ik aardig vond. Maar eentje die eruit sprong was Let me clear my throat van DJ Kool. Eens een keer geen politieke teksten, geen bozige raps, geen langdurige scheldkanonnade aan het adres van de Amerikaanse politie. Gewoon een heerlijk energiek nummer met een feestende menigte die zich volledig liet opzwepen door het geschreeuw van de DJ / entertainer.

Maar vooral de gebruikte samples waren fijn. Het begon met een sample uit Hollywood swinging van dance classics-helden Kool & The Gang (1974) en ging vervolgens naadloos over in The 900 number van The 45 King (1987), wat op zijn beurt weer het nummer Unwind yourself van Marva Whitney uit 1968 samplede. Drie decennia soulhistorie samengepropt in één plaat.

Dat was ook niet zo verwonderlijk want DJ Kool was al sinds 1977 aan het scratchen in de Go-Go-clubs in hometown Washington DC. Dus aan historisch muziekbesef geen gebrek. En die invloed was ook duidelijk te horen op al de platen die hij uitbracht.

Let me clear my throat was overigens het laatste dat wij van hem als soloartiest zouden horen. Wel was zijn typische stijl van rappen nog een aantal keren terug te horen in samenwerkingen met andere artiesten. Bijvoorbeeld in We won’t van Will Smith maar ook in Let’s get dirty van Redman. Platen die niet verder kwamen dan de grenzen van zijn thuisland. Al vormde die laatste later wél de basis voor Dirrty, dat Redman in 2001 uitbracht met Christina Aguilera.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten