dinsdag 1 november 2016

Gabber Piet - Love U hardcore

Hij was onze held… Ons uithangbord… De enige die ons als gabbers publiekelijk serieus durfde te nemen. Met zijn programma ‘Hakkeeh’ op muziekzender TMF trakteerde Gabber Piet ons halverwege de jaren ’90 elke week op de laatste hardcore releases en liet hij ons de vele hardcore-feesten meebeleven die Nederland toen rijk was.

Maar eind 1996 bracht hij opeens Hakke & Zage uit. Een single die ons toch op zijn minst de wenkbrauwen deed fronsen. Op de melodie van de begintune van Peppi & Kokki deed het boegbeeld geen enkele moeite om alle vooroordelen die over de liefhebbers van het genre bestonden te ontkrachten. Nee, gabberhatend Nederland kreeg in het nummer nog maar eens bevestigd dat wij allemaal domme, kale, volledig doorgesnoven idioten waren.

Geen wonder dat de ‘scene’ hem als een baksteen liet vallen. Zijn excuus was echter dat hij hiermee een antwoord wilde geven op parodieën als Gabbertje. Nee, zo’n liedje helpt lekker mee om de beeldvorming in die nummers tegen te gaan. Hij bezwoer ons daarnaast dat het hem ook niet om het geld te doen was. Want als hij wilde, kon hij elke avond wel een schnabbel krijgen. Om er vervolgens trots aan toe te voegen hoeveel exemplaren er wel niet van de plaat verkocht waren.

Met Love U hardcore probeerde hij de gabberscene weer voor zich terug te winnen. Hij schreeuwde ongeveer het hele plaatje lang dat hij echt wel van hardcore hield. En hee… ‘wij gabbers’ waren toch één familie? Om ten slotte te eindigen met de woorden ‘Respect the gabber forces’.

Ik vraag me af of er ook maar één gabber is geweest die hem weer in genade heeft aangenomen na deze toch wat halfslachtige poging om weer in een goed blaadje te komen bij al die meloenies. Daar hielpen zelfs de openlijke excuses op het bijbehorende album niet bij.

Maar goed… uiteindelijk had hij met zijn tweede single wél weer een behoorlijke hit te pakken. Love U hardcore schopte tot de 16de plaats in de Nederlandse Top 40. Dus wat uiteindelijk zijn doelstelling ook was, commercieel voer hij er in ieder geval opnieuw wel bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten