dinsdag 27 december 2016

OneRepublic - I lived

Aanstaand weekend sluiten we het jaar weer af. Voor ons natuurlijk een prachtig jaar, omdat wij in mei verblijd werden met de komst van Mirte, onze prachtige dochter die inmiddels alweer zeven-en-een-halve maand oud is. Maar het is ook een jaar waarin ik sinds lange tijd weer op een uitvaart stond. Twee keer in één week tijd zelfs. En onherroepelijk borrelt dan toch die vraag op: wat wil ik mijn naasten meegeven als het zover is? Schrijft u even mee notaris?

Dat er muziek gedraaid gaat worden mag duidelijk zijn. Sta niet verbaasd te kijken als je ergens rond 2070 een paar hoogbejaarde mannen en vrouwen hakkend over de begraafplaats ziet gaan. Maar er wordt ook zeker een speciaal plekje ingeruimd voor het nummer I lived van OneRepublic.

Wat is dát een fijn nummer. En wat is de tekst goed! Want als er íets is dat ik mijn nabestaanden wil meegeven dan is dat om te ‘leven’. Zodat ze straks, als zij hun laatste adem uitblazen, geen spijt hebben van de dingen die ze níet gedaan hebben maar vooral blij zijn om de keren dat ze zich níet lieten tegenhouden door van alles en nog wat en ze kunnen concluderen: het was het in ieder geval waard!

OneRepublic verbeeldt het voortreffelijk in hun clip. We maken kennis met Bryan, een 15-jarige fan van de band. Hij heeft Cystic Fibrosis. Een ziekte waarmee je met de huidige stand van de techniek niet ouder wordt dan 36. Een ziekte die langzaam maar zeker je longen sloopt. Ademen is moeilijk en je moet elke dag je longen schoonmaken. En toch zien we Bryan de dingen doen die hij gaaf vindt: fietsen, skaten, ijshockey.

De boodschap bereikte Nederland jammer genoeg niet. Geen airplay op de radio, geen notering in de Nederlandse Top 40… Ik moest het nummer ontdekken via mijn favoriete podcast: Group Therapy van de Engelse DJ’s Above & Beyond. Verantwoordelijk voor een ander hoogtepunt dit jaar. De 200ste aflevering van hun podcast live in de Ziggo Dome.

Zij draaiden de Arty-remix in 2014 in een van hun podcasts en het raakte mij direct. En sindsdien heeft het dat speciale plekje in mijn hart veroverd. Ik houd het niet droog bij het horen ervan. Maar dat kan ook te maken met mijn chronische slaaptekort. Tijd om de ogen te sluiten dus! Gelukkig nieuwjaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten