dinsdag 24 januari 2017

Refugee Camp Allstars - Avenues

Hij was niet de bekendste Fugee. Maar toen Wyclef Jean en Lauryn Hill in 1997 voor zichzelf gingen beginnen, zette ook Pras Michel de eerste stappen in zijn eigen muzikale carrière. Hij richtte samen met Fugees-schrijver John Forté de band Refugee Camp Allstars op.

Ze werden voorzichtig gebracht door papa Wyclef Jean. Eerst als featured act op zijn soloalbum: Wyclef Jean presents The Carnival featuring the Refugee All-Stars. Kortweg: The Carnival. Behoedzaam liet vaders ze vervolgens even wennen aan eigen commerciële succes met de eerste single van dat album: We trying to stay alive. Een cover van het beroemde nummer van de Bee Gees en tegelijkertijd de plaat waarop zij voor het eerst met naam werden genoemd. Alleen in de Angelsaksische landen bereikte het nummer de charts.

Maar vervolgens was het dan toch écht tijd om uit te vliegen. Ze werden losgelaten en doken voor inspiratie hun platenkoffer in. Daar vonden ze Electric avenue van Eddy Grant uit 1982. Een plaat die een belangrijke rol speelde in de emancipatie van de zwarte muziek. Muziekzender MTV kreeg begin jaren ‘80 het verwijt dat zij alleen maar muziek van ‘witte’ artiesten voorbij lieten komen. Electric avenue was vervolgens samen met Michael Jackson’s Billie Jean de plaat die MTV veelvuldig voorbij liet komen om tegemoet te komen aan die kritiek.

En of het nou toeval is, óf een sterk staaltje historisch besef: Pras en John voegden net die twee platen samen en brachten Avenues uit. Ze benaderden Marley-telg Ky-Mani voor de zang en scoorden vervolgens een heerlijke nazomerhit. De plaat had in veel landen succes en schopte het in de Nederlandse Top 40 tot de 10de plaats.


En papa Wyclef Jean zag dat het goed was. De basis voor een succesvolle muzikale carrière was immers gelegd. Maar… de voorkeur van de heren ging toch uit naar soloprojecten en de Refugee Camp Allstars keerden niet meer terug in de charts. Pras Michel wel. Hij zou nog een monsterhit hebben met de R&B-evergreen Ghetto supastar (that is what you are).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten