dinsdag 17 januari 2017

De Jazzpolitie - Liefdesliedjes

Nee… ik hoefde niet te raden welke artiest dit was. Met dat typische, zeikerige stemgeluid kón het er maar één zijn. Als ik heel vroeg thuis kwam van school, of tijdens mijn vakantie naar Radio 3 luisterde, hoorde ik die stem nog wel eens op de radio. Tussen 12 en 2 had hij daar zijn eigen programma. Verschrikkelijk! Nooit kwam er eens een leuk nummer voorbij, hij viel ons constant lastig met zijn eigen mening en dan voortdurend dat betweterige geblaat. Ik was altijd blij als het weer twee uur was.

…De plaat werd afgekondigd. “Dit was De Jazzpolitie. Met Liefdesliedjes”. Huh? Geen Henk Westbroek? Dan was hij óngetwijfeld de zanger van deze band. Dat móest wel! Maar nee, later bleek ook dát niet het geval te zijn… Want in een interview met deze nieuwe band viel de naam Henk Westbroek geen enkele keer. De beste man had er gewoon helemaal niets mee te maken.

Nee… het betrof een Gronings muziekduo dat bestond uit Peter Groot Kormelink en Herman Grimme. Beiden waren zij afkomstig van de band Splitsing, bekend van het nummer Wind en zeilen. Een plaatje dat in 1985 veel gedraaid werd op de radio maar nét niet de Nederlandse Top 40 wist te bereiken.

Liefdesliedjes werd opeens een stuk leuker. Sterker nog… het veroverde zelfs een plaatsje op een van mijn cassettebandjes. Tussen 2Unlimited en U96. En het kreeg uiteraard een notering in Erwin’s Top 40. En ook de bijzonder indrukwekkende opvolger Ze zijn terug vond ik mooi. Al had ik toen geen enkel benul over welk zwaar beladen thema het eigenlijk ging: de opkomst van het neo-nazisme.

Het zal waarschijnlijk díe plaat zijn geweest die ervoor zorgde dat De Jazzpolitie niet gek lang daarna werd benaderd door het Nationaal Comité 4-5 mei met de vraag om een nummer te schrijven voor Bevrijdingsdag. Dat deden zij. Ze maakten Bommen en granaten (geen video beschikbaar) en brachten dit op maar liefst zes Bevrijdingsfestivals ten gehore. En daarmee verbraken zij direct het record ‘meeste festivals op één dag’.

Was er dan geen énkele link met die vreselijke Henk Westbroek? Toch wel. De mannen van De Jazzpolitie waren vóór en ná hun succesperiode toch vooral actief als liedjesschrijvers. Zo schreven zij vijf nummers voor het debuutalbum van Westbroek. Later zouden zij ook voor het tweede album nog een zestal nummers schrijven. Maar dat zij die man aan een muzikale carrière hebben geholpen is hen vergeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten