dinsdag 31 januari 2017

Lordi - Hardrock hallelujah

Het was 2013 en ik zat in de auto naar huis toen de schrik mij om het hart sloeg. Op de radio werd namelijk de nieuwe single van Lordi aangekondigd. Ik kende maar één band met die naam. Mijn gedachten gingen terug naar 2006 toen een Finse heavy metalband het Eurovisiesongfestival opschudde met hun Hard rock hallelujah!

Ik herinnerde me de freakshow die ze opvoerden. Op en naast het podium. Angstaanjagende maskers, dito gewaden en dan die muziek: snerpende gitaren, stevige drums en de rauwe stem van de ‘zanger’. Alles behalve de gepolijste popliedjes die normaal gesproken voorbij kwamen op het festival.

Nou ja, gepolijste popliedjes... Hard rock hallelujah! was ook een aanklacht tegen wat langzamerhand wel een beetje gemeengoed was geworden bij het jaarlijkse liedjesfestival: hoe maffer hoe beter leek het credo. En ook Nederland had in 2006 niet heel erg zijn best gedaan om een serieuze afvaardiging te sturen. Ze lieten zich vertegenwoordigen door de meidenband Treble met Amambanda.

Verschil tussen Nederland en Finland was alleen dat Treble al in de halve finale strandde, terwijl Lordi won dat jaar. De eerste overwinning voor het land ooit met ook nog eens een recordaantal punten!

Het statement van de Finnen kwam overigens niet in elk land helemaal goed over. Het jaar erop kwam Oekraïne namelijk met een buitenaardse travestiet in glitterpak, in 2008 vaardigde Ierland een vals zingende kalkoen af en wie herinnert zich niet de aandoenlijke bejaarde Russische baboesjkaatjes uit 2012?

Het winnende nummer van Lordi wist de Nederlanders overigens óók niet te bereiken. De single strandde in de Tipparade. En daarna hoorden we niets meer van ze. Althans… Tot 2013 dan? Nee, ook toen niet, want waar ik me in de drie minuten die volgden schrap had gezet voor rammende gitaren bleek de DJ de Nieuw Zeelandse singer-songwriter Lorde te bedoelen. En dat was (gelukkig) een héél ander geluid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten