dinsdag 10 januari 2017

Pin-occhio - Pinocchio

Er zijn maar twee artiesten waarvan ik méér dan één single heb gekocht. Dit zijn natúúrlijk mijn happy hardcore-helden Charly Lownoise & Mental Theo en… Pin-Occhio. U zegt? Pin-Occhio. Een Italiaanse danceact die in het begin van de jaren ’90 twee hits scoorde in Europa. En ik ben de trotse bezitter van beide singles!

Hun eerste hit heette Pinocchio en was een bewerking van de soundtrack van een Italiaanse film uit 1972: Le avventure di Pinocchio. Een vrolijk deuntje wat de rest van de dag niet meer uit je kop te krijgen is. En zoals destijds gebruikelijk werd het melodietje afgestoft, voorzien van een beat en uitgebracht op single. In de Nederlandse Top 40 behaalden ze nét niet de top 10. Ze strandden op plek 11. Het plaatje hield het 10 weken vol. 

Na die tien weken werd het afgelost door de opvolger: Tu tatuta tutataMet dit nummer gooiden de Italianen minder hoge ogen. Ze kwamen niet verder dan de 21ste plaats en waren ook weer snel uit de charts verdwenen.

Maar… ervan uitgaande dat u geen kenner bent van de Italiaanse cinematografie uit de jaren ‘70, zorgt die laatste hit in Nederland, misschien wél voor meer rinkelende belletjes. De melodielijn is namelijk ook in een aantal andere platen gebruikt.

Behoort u tot de wat oudere lezers van dit blog? Dan kent u het waarschijnlijk van het origineel van de Canadese synthesizer-formatie Trans-X. In 1983 hadden zij een hit met Living on video. De jongere generatie herkent het vermoedelijk van de gelijknamige single van Pakito uit 2006. De Franse DJ zou met zijn versie uiteindelijk de grootste hit hebben. 23 weken lang stond hij in de Top 40 met als hoogste positie de 7de plaats.

Maar ook de 2 Brothers on the 4th Floor sampleden het nummer van Trans-X. In hun nadagen brachten zij Living in cyberspace uit. Voor mij blijft het echter altijd het nummer van Pin-Occhio. Die inmiddels allang vergeten danceact die met hun twee hitjes mijn CD-single collectie opfleurden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten