dinsdag 28 februari 2017

D12- Purple pills

Ook als zelfbenoemd muziekexpert ga je wel eens de mist in. Bijvoorbeeld als je een antwoord fout rekent omdat het niet Purple pills maar Purple hills moet zijn. En dat is pijnlijk… zeker als iedereen om je heen blijkbaar wél weet dat dat hetzelfde nummer is. Tja, in zo’n geval kun je uiteindelijk niet veel anders doen dan je verlies te nemen, even flink te slikken en weer door te gaan.

Of je neemt een pilletje… een paarse bijvoorbeeld. Want iets beters dan Purple Pills is er niet als je de heren van D12 moet geloven. Maar de formatie wist ook wel dat hun lofzang op – zoals Wikipedia het eufemistisch noemt – ‘recreational drug use’, iets te veel van het goede zou zijn voor de vele radio- en TV-stations in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. En wil je een wereldwijde hit scoren, kun je die best goed gebruiken. De eerste track op de single werd dan ook Purple Hills, de gecensureerde versie van de originele track.

Vooral vervelend voor rapper Bizarre, want die kon ongeveer zijn hele couplet opnieuw doen. In het origineel ging hij namelijk helemaal los: drank, drugs en heel veel seks. Maar na alle aanpassingen kon het hele liedje zo op een Knuffelrock-CD.

D12 (Dirty Dozen) was een hiphopcollectief dat begin jaren ’90 al het levenslicht zag. Het bestond steeds uit zes rappers, en om het dozijn vol te maken, hun zes alter ego’s. Drijvende kracht achter de groep was rapper Proof, die zelf vooral op de achtergrond acteerde. De samenstelling wisselde gedurende de jaren.

In hun meest succesvolle setting bestond de formatie uit rappers Proof, Bizarre, Kon Artist, Kuniva, Swifty en natuurlijk Eminem. Hij was de eerste van het stel die commercieel doorbrak en een ware sterrenstatus zou bereiken. Maar… hij vergat zijn homies niet. Want toen hij na al zijn hits het aanbod kreeg om zelf een label te beginnen, was D12 de eerste act die hij contracteerde.

De rappers hadden vervolgens diverse hits, waarvan Purple Pills niet eens de grootste was. Al deed de plaat het in 2001 met een tiende plaats in de Nederlandse Top 40 zeker niet verkeerd. Drie jaar later zouden ze echter nog succesvoller zijn met het album D12 World. Met de single My band schopten ze het zelfs tot de tweede plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten