dinsdag 14 maart 2017

Fluitsma & Van Tijn - 15 miljoen mensen

Met een mogelijk kabinet dat misschien wel het volkslied verplicht stelt voor elke scholier is het goed om ook eens naar eventuele alternatieven voor het Wilhelmus te kijken. Laten we eerlijk zijn: dat stoffige stukje tekst is inmiddels bijna 500 jaar oud en dus hard aan vervanging toe.

Natuurlijk, afscheid nemen zal even pijn doen. Want wie heeft er géén goede herinneringen aan? Heroïsche momenten van sporters die bovenaan het Olympische ereschavot stonden terwijl de vlag langzaam in top werd gehesen. De vele voetbalwedstrijden op EK’s en WK’s waarbij we voor de TV met onze handen op onze harten stonden mee te blèren met onze Oranje Leeuwen.

Maar goed… even door de zure appel heen bijten en we kunnen zó weer 500 jaar vooruit. Heeft echt niemand het meer over als Sven Kramer op zijn 48ste op de Olympische Winterspelen in Dubai in 2034 zijn vierentwintigste gouden medaille omgehangen krijgt en vervolgens salueert voor ’15 miljoen mensen' van Fluitsma & Van Tijn.

Oké… misschien kan een kleine update van de tekst geen kwaad maar dat het nummer absoluut volksliedpotentie heeft, kan niet ontkend worden. Halverwege de jaren ’90 gingen er al stemmen op om dit tot het nationale anthem uit te roepen.

Dat lukte tóen niet. Vermoedelijk vanwege het commerciële luchtje dat er omheen hing. Het plaatje werd immers bekend door een TV-spotje van de Postbank. Maar goed… wie kent die giroblauwe leeuw nu nog? Niemand! Dus dat maakt de weg vrij om Fluitsma & Van Tijn eindelijk de credits te geven die ze verdienen.

Want ten opzichte van het Wilhelmus heeft 15 miljoen mensen echt véél meer bereikt. Over het Wilhelmus vind ik bijvoorbeeld niets terug in het Top 40-hitdossier, maar over het liedje uit 1996 wel. Het behaalde zelfs de eerste plaats nadat het op single uitgebracht werd. Hebben jullie nog meer argumenten nodig?

Jochem Fluitsma en Eric van Tijn stonden aan de wieg van zeer succesvolle Nederlandse acts als de Dolly Dots, GTST-heldinnen Linda, Roos & Jessica, Ruth Jacott en Guus Meeuwis & Vagant. Dus ze hebben ook wel wat betekend voor de vaderlandse geschiedenis. Net als Willem van Oranje…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten