dinsdag 27 juni 2017

Jody Bernal - Que si, que no

Voor wie had gehoopt dat hij dood was… Helaas… Jody Bernal leeft nog steeds en had niet zijn zwanenzang in het illustere Maaskantje. Sterker nog: hij is terug! Afgelopen vrijdag beleefde zijn nieuwe single La colegiala de première en kwam het – weliswaar anoniem – door het keurkorps van de luisteraars van Radio 538. De samenwerking met Fresh Coast en The Boy Next Door voor het grote label Spinnin’ Records, haalde bijna 80% van de stemmen en kan dus zomaar een zomerhit worden.

En daar heeft Jody Bernal ervaring mee. Want in 2000 scoorde hij compleet onverwacht een nummer één-hit met Que si, que no. Een bewerking van een liedje waarmee hij in aanraking kwam toen hij een jaar eerder zijn biologische familie in Colombia bezocht. Als afscheidscadeau kreeg hij een CD mee waarop onder andere het nummer Nunca te decides stond.

Hij herschreef het nummer zelf en bewerkte het tot Que si, que no. Hij bracht dit ten gehore tijdens een optreden in de RTL 4-talentenjacht Your big break. De winst moest hij aan zangeres Judith laten, maar vanwege de vele enthousiaste reacties werd toch besloten het als single uit te brengen.

Een goede zet, want al na twee weken voerde het de Nederlandse Top 40 aan. Na vijf weken moest het tijdelijk plaatsmaken voor achtereenvolgens I would stay van Krezip, I turn to you van Melanie C en Could I have this kiss forever van Whitney Houston en Enrique Iglesias, maar hij nam daarna het hoogste stekkie gewoon weer over.

Een unieke prestatie die tot op heden niet meer geëvenaard is. Het was daarnaast de best verkochte single van 2000 en neemt de zesde plaats in op de lijst met de meest succesvolle hits ooit in de Nederlandse Top 40. En nog steeds vinden we het plaatje elk jaar weer terug in de hoogste regionen van de zomerlijstjes en de Foute 500.

Het bleek dan ook ondoenlijk voor hem om dit kunststukje te herhalen. Al pakte hij met de opvolger Oh Bambolero nog steeds een derde plaats en scoorde hij daarna nog eens drie top 10-hits. Maar die kent bijna niemand meer. 

Of hij het kunststukje van Que si, que no nu, 17 jaar later, kan herhalen is de vraag maar de potentie van een zomerhit heeft zijn nieuwe single zeker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten