dinsdag 13 juni 2017

Weezer - Buddy Holly

Ik kan niet zeggen dat er veel afleveringen van gezien heb, ook al werd het in de jaren ’90 dagelijks uitgezonden op RTL 4 en RTL 5. Mijn televisie-ervaring besloeg in die jaren namelijk niet meer dan een uurtje Ducktales in de week.

Dus nee, Happy days heeft geen nostalgisch plekje in mijn hart, maar de bekendste figuur uit het programma kende ik natuurlijk wel: ‘The Fonz’. De man met de gestileerde haren, waarvoor iedere vrouw als een blok viel. Te herkennen aan zijn Italiaanse accent en zijn uitspraak “Sit on it!”

Het was de set van die comedy-serie die het decor vormde voor de clip van Weezer’s Buddy Holly. Geen ode aan de vermaarde Amerikaanse rock-’n-roll-pionier, maar een liefdesliedje over een sullig uitziende jongen (I look just like Buddy Holly) die een relatie heeft met de knapste meid van school (and you’re Mary Tyler Moore). Iets dat op de nodige jaloezie kan rekenen.

De bijbehorende clip, geregisseerd door Spike Jonze, was door de bijzondere setting erg populair op MTV en kwam vaak voorbij. Weezer won er ook vier MTV Video Music Awards mee. En enige tijd later, toen Microsoft de muziekvideo bij de release van Windows 95 op een meegeleverde CD met ‘fun stuff’ zette, beleefde de populariteit op de zender opnieuw een hoogtepunt.

In de Nederlandse Top 40 was de plaat aanzienlijk minder populair. Een 27ste plaats bleek het hoogst haalbare. Een verder vervolg zat er ook niet in. De singles die daarna kwamen bereikten niet eens de Tipparade. In 2015 kregen ze toch nog een stukje erkenning toen Buddy Holly nieuw binnen kwam voor een eenmalige notering in de Top 2000.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten